≫ 

Nova zabrana stupa na dužnost: 1. januara 2020. godine će se u potpunosti promenti vaš odlazak u prodavnicu (FOTO)

- Ova odluka je korak dalje od one odluke da se kese naplaćuju dva dinara - objasnio je Vesić, naglasivši da je naplatom kesa, za 60 odsto smanjena njihova upotreba

  • 5

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković predstavili su danas u garaži „Obilićev venac” eko program kampanje „Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj”.

Kupci se žale na kese od 2 dinara, tanke su, smetaju im reklame, a trgovinski lanci su nam rekli svoje stavove

Prema Vesićevim rečima, cilj kampanje koju organizuje Udruženje parkirališta Srbije je podizanje svesti u javnosti o uticaju saobraćaja na životnu sredinu i značaju razvoja održivih vidova saobraćaja.

- Meni je veliko zadovoljstvo što je gradsko preduzeće „Parking servis” nastavilo da pokazuje da ima ekološku svest. Kada smo renovirali garažu „Oblićev venac”, ispunili smo najviše energetske i ekološke standarde, a između ostalog, napravili smo mesta za bicikle. Svaki građanin koji parkira automobil, može besplatno da uzme bicikl, kojim bi se kretao po pešačkoj zoni i centru grada. Ovo je konkretan konkretan doprinos da čuvamo životnu sredinu - rekao je Vesić.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Zamenik gradonačelnika najavio je da će Grad Beograd do kraja godine dobiti tri mala električna autobusa, koja je prevoziti građane i turiste po centru prestonice. To je poklon naftne kompanije NIS. Do nove godine nabaviće se i električni jednosedi za komunalnu policiju.

- Sledeće godine, za potrebe javnog prevoza kupićemo 80 najmodernijih električnih autobusa. Kada ta vozila budu isporučena, ceo centar grada biće pokriven električnim autobusima, trolejbusima i tramvajima. Cilj nam je da u najužem centru grada imamo isključivo vozila koja su na električni pogon - najavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad će još jednim odlukom doprineti čuvanju životne sredine - u Beogradu će od 1. januara 2020. biti zabranjena upotreba plastičnih kesa.

Foto: Tanjug/Beoinfo

- Ove nedelje Gradsko veće usvojiće predlog da se u svim maloprodajnim objektima ukine upotreba plastičnih kesa. O ovom predlogu 25. septembra diskutovaće Skupština grada. Dajemo rok 15 meseci da se maloprodajni lanci prilagode. Ova odluka je korak dalje od one odluke da se kese naplaćuju dva dinara - objasnio je Vesić, naglasivši da je naplatom kesa, za 60 odsto smanjena njihova upotreba.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Ministar Trivan čestitao je Gradu Beogradu i „JKP „Pakring servisu“ na konkretnoj ekološkoj akciji koja daje pozitivne rezultate.

- Počinjemo da živimo u Srbiji koja postaje ekološki osvećena, a Beograd je perjanica toga. Parking servis svojim konkretnim akcijama dokazuje da ima misiju da kod građana razvije svest o važnosti životne sredine. Beograd je prvi grad u Evropi koji ima garažu koja ispunjava najviše energetske i ekološke standarde.

Foto: Tanjug/Beoinfo

Građani u ovoj garaži ostavljaju vozila na najsigurnijem mestu. Nema trošenja fosilnih goriva, a svako ko uzme bicikl, ima fizičku aktivnost koja je nije naporna, a pozitivno utiče na zdravlje - rekao je Trivan, naglasivši da će kupovinom električnih autobusa, Beograd biti lider u regionu.

Događaju u garaži „Obilićev venac“ prisustvovao je i Radenko Vuković, predsednik Udruženja parkirališta Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubo

    18. septembar 2018 | 17:12

    I sve se to slavi uz plastične balone.

  • Boban

    18. septembar 2018 | 17:11

    Pa dobro kad vi tako kazete ja cu onda u zamrzivac pakovati jelo u papirnate kese posto ce te zabraniti plasticne 😱😱😱.

  • Dejan

    18. septembar 2018 | 18:22

    A zna li se koja ce firma praviti preporucene kese od papira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA