Ministarstvo odbrane više ne može da koristi zgradu hotela Bristol: Vojne porodice će dobiti adekvatan smeštaj

Deo stanara hotela "Bristol" biće smešten u druge samačke hotele ili vojne objekte u Beogradu

  • 0

Hotel "Bristol" više nije na listi objekata određenih za privremeni, odnosno samački smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

Ministarstvu odbrane prestalo je pravo korišćenja zgrade hotela "Bristol" na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije i Odluke ministra odbrane o korišćenju, upravljanju, održavanju i evidenciji objekata za privremeni samački smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

U ovom Ministarstvu formirana je Radna grupa koja zajedno sa Vladom Republike Srbije i Gradom Beogradom radi na rešavanju problema i zbrinjavanju stanara hotela "Bristol".

Šta će biti sa porodicama vojnih penzionera koje su godinama živele u hotelu "Bristol"?

U skladu sa pravnom regulativom u oblasti stambenog zbrinjavanja i pravima koja stanari hotela "Bristol" ostvaruju, predloženo je više varijanti njihovog smeštaja i u toku su razgovori u vezi sa lokacijama za preseljenje.

Deo stanara hotela "Bristol" biće smešten u druge samačke hotele ili vojne objekte u Beogradu, dok će delu stanara biti dodeljeni stanovi za privremeni smeštaj, koji su zaključkom Vlade Republike Srbije preneti na korišćenje Ministarstvu odbrane.

Hotel Bristol Foto: Wikipedia/NMedjedov

Iz Ministarstva odbrane napominju da će svi stanari hotela "Bristol", koji u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju, imaju pravo na rešavanje svog stambenog pitanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, biti adekvatno zbrinuti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i osim rešavanja brojnih nasleđenih problema iz ranijeg perioda, nastavljaju da vode brigu o svojim pripadnicima i da preduzimaju konkretne mere ka daljem poboljšanju njihovog materijalnog položaja.

ISTORIJA POZNATE ZGRADE

Hotel "Bristol" jedan je od najstarijih u prestonici i spomenik je kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda. Sazidan je 1912. godine i u vlasništvu je Republike Srbije, a šezdesetih godina prošlog veka dat je na korišćenje Ministarstvu odbrane, odnosno Vojnoj ustanovi "Dedinje".

Zdanje je izuzetne arhitekture i fasadne plastike u duhu klasicizma. Podignut je u tadašnjem trgovačkom centru oko Male pijace kao primer arhitektonskog preobražaja Beograda iz zaostale orijentalne varoši u modernu prestonicu sa monumentalnim građevinama.

Hotel "Bristol" jedan je od najstarijih u prestonici i spomenik je kulture pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda Foto: Wikipedia

Projektovao ga je arhitekta Nikola Nestorović, a hotel je u početku svog razvoja osim ugostiteljske imao i stambenu namenu. Istovremeno, prizemlje je bilo predviđeno za lokale. Tada je Savamala bila prestižna četvrt, a hotel "Bristol" centar mondenskog života i destinacija na glasu u Kraljevini Srbiji i Jugoslaviji.

Arhitekta je pred sobom imao zahtevan projekat jer je parcela za izgradnju objekta bila nepravilnog oblika, a investitor je zahtevao da se prostor što bolje iskoristi. Tako je dobijena građevina nepravilnog oblika sa centralnim dvorištem u unutrašnjosti.

Hotel ima podrum, prizemlje i tri sprata i u to vreme je predstavljao jedan od najviših beogradskih objekata. Spoljašnja kompozicija građevine izvedena je u akademskom maniru.

Mnogo slavnih ljudi upisalo je svoje ime u knjigu gostiju. A istorija hotela tesno je povezana sa mnogim istorijskim događajima.

VIDEO: Vojska Srbije na vežbama u Rusiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA