Zimnica se sprema, ali i komunalne kazne: Pečenje paprike na ovim mestima može da vas košta i do 10.000 dinara

Ako vas komšija prijavi, u gadnom ste problemu

  • 4

Vreme za pripremu zimnice je počelo, a arome pečene paprike ispunile su zgrade i parkove. Ipak, postoje sugrađani kojima to smeta i čija žalba vas može koštati 10.000 dinara.

Posebno bi trebalo pripaziti gde i kako raspaljujete vatru za zimnicu, kaže za Alo! Darko Dujović, šef komunalne policije.

Seci, peci, guli, melji, pa kuvaj: Spremite tegle i kace, evo koliko će vam novca trebati za zimnicu

- U ovom periodu učestali su problemi spremanja zimnice na javnim površinama, i to najčešće na zelenim površinama, ispred zgrade, u zajedničkom prostoru ili dvorištu, u zavučenim prolazima između zgrada. Paljenje vatre na tim mestima nije dozvoljeno, jer dolazi do prljanja ili oštećenja javnih površina. U tim slučajevima počiniocu se izdaje prekršajni nalog od 10.000 dinara - objašnjava Dujović.

Pečena paprika miriše celim gradom Foto: Telegraf

Prema njegovim rečima, komunalna policija je tokom 2017. dobila 12 prijava i sve su zabeležene u septembru, a tokom ove godine pristiglo je sedam prijava.

Beograđani najčešće su palili vatru na javnim površinama u Zemunu, na Paliluli i Čukarici, u omanjim parkovima preko puta zgrada, mada se miris pečenih paprika mogao osetiti i u centru prestonice, u zavučenim delovima među stambenim objektima.

Od prošle godine najviše prijava je bilo u Novom Beogradu, kao i na obodima drugih prestoničkih opština, dok je najmanje prijava u prigradskim naseljima, gde su sugrađani uglavnom navikli na takve aktivnosti.

Zabranjeno loženje na terasi Foto: Telegraf

Najveći problem predstavljaju slučajevi pripreme zimnice na terasama stambenih zgrada, ističe sagovornik Alo!.

- Neretko dobijamo prijave građana da njihove komšije lože vatru na prostoru privatnih terasa. Osim što se upuštaju u rizik da izazovu požar, problem predstavlja i ometanje susednih stanova zbog dima. Zamislite da otvorite prozor i da umesto svežeg vazduha vaš stan ispuni dim. U takvim slučajevima postupamo sa inspektorima komunalne policije i preduzimamo određene mere, pišemo naloge i određujemo zabranu. Treba razviti svest i solidarnost kod građana da ne ometaju i ne ugrožavaju komšije i sugrađane - ističe Dujović i dodaje da je bilo slučajeva kada su njihovi pripadnici u redovnim patrolama otkrivali slučajeve loženja vatre na terasama.

PANIKA ZBOG DIMA

- Građani na terasama lože vatru na ugalj i drva ili pripremaju zimnicu na električnom roštilju. Zbog velike količine dima često nastane panika među komšijama, naročito u večernjim i noćnim satima. Naše ekipe tada izlaze na teren i ustanove da požara nema. Više puta se dogodilo da nam upravo u takvim situacijama stigne prijava za pravi požar, gde bismo brže stigli da nije bilo prvobitne dojave - kaže sagovornik iz vatrogasne brigade i dodaje da najviše takvih prijava ima u centru grada.

Od ajvara do kazne linija je tanka Foto: Telegraf

Koliko ozbiljno treba shvatiti potencijalnu opasnost od spremanja zimnice na improvizovanim šporetima, pločama ili rešetkama, pokazuju i iskustva vatrogasaca.

- Ljudi često zimnicu spremaju do duboku u noć. U takvim situacijama dešava se da izgube koncetraciju ili zadremaju nakratko. Dovoljan je samo sekund nepažnje da sve krene naopako, a vatra je izuzetno opasna u takvim trenucima - kaže za Alo! jedan od pripadnika vatrogasne brigade.

(Telegraf.rs/Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    26. septembar 2018 | 09:02

    Tuzibabe, cinkarosi, tako treba zvati te osobe kakve komsije. Spremanje ajvara je srpski obicaj.

  • Megastorm

    26. septembar 2018 | 08:25

    E sad ni pspriku nedaju ovom napaćenom narodu da peče oni samo izazivaju revolt a zna se Srbin ćuti dok se ne naljuti. Pametnom dosta

  • Bg Papika

    26. septembar 2018 | 08:18

    Aj bas da vidim te komunalcice da dodju da mi pisu kaznu.Pecem i pecicu papriku na terasi i javno ih pozivam da dodju ako znaju da lete

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA