Direktorka zataškava talas nasilja u zemunskoj osnovnoj školi: Nije prijavila napad policiji, pa okrivila nepostojeće srednjoškolce (FOTO)

U prethodnim izjavama koje je davala, Maja Kostić je pokušala da okrivi učenike srednje škole za ono što se dešava u njenoj

  • 17

Talas nasilja pokrenut je u Osnovnoj školi "Rade Končar" u Zemunu. Nažalost, to i ne bi bila neka neuobičajena vest da se direktorka škole, Maja Kostić, svim silama ne trudi da ovo nasilje prikrije. Ministarstvo prosvete se poslednjih godina bori protiv vršnjačkog nasilja, ali u ovom specifičnom slučaju, mora da uloži i dodatnu snagu u borbi sa gospođom Kostić.

Sve je počelo tako što je učenik sedmog razreda OŠ "Rade Končar", Marko (13), progovorio o zlostavljanju koje je više puta doživeo. Skupivši hrabrost za to, dečak je ispričao na koji način ga grupa od tri dečaka iz odeljenja skoro svakodnevno maltretira i ponižava.

Zemunski osmaci pretukli sedmake koji su zlostavljali malog Marka: Govorili mu da je jadan jer nema oca i patike od 15.000 dinara

Govorili su mu da je jadnik jer nema oca, patike od 15.000 dinara, zbog čega je on svako veče plakao govoreći da će se ubiti.

- Vređaju mi mamu, tatu, babu, dedu, kako nemam skupe patike. Zovu me nadimcima koje ja ne volim. Meni to smeta, ali... Jednom kad sam došao u školu, pitaju me: "Što ti govoriš da mi tebe diramo, što toliko lažeš, ti previše i foliraš" - rekao je Marko u emisiji "150 minuta" na TV Prva.

Marko Devrnja/ Foto: Facebook

Dodao je i da na početku ove školske godine niko nije hteo da sedi sa njim u klupi jer je siromašan, ali i zato što su dečaci nasilnici zabranili ostalima da se druže sa Markom. Škola je zakasnila sa reakcijom i tek posle obraćanja medijima, dečak je prebačen u drugo odeljenje gde je lepo prihvaćen.

Taman kad se učinilo da se sve smirilo, isplivale su informacije da su se i siledžije iz Markovog odeljenja našle u problemu. Njih su, naime, danima pratila dva osmaka i na kraju im "udarila po nekoliko šamara". I tu na scenu stupa direktorka Kostić.

- U školi nije došlo do tuče. Tuča se dogodila u parku koji se nalazi u blizini. Osumnjičeni za tuču su učenici srednje škole, a žrtve su učenici naše. Sve je dato na dalje postupanje MUP, a kako su oni naveli, povod su medijski napisi u vezi sa slučajem M. D. - rekla je posle napada Maja Kostić.

I u ovoj izjavi dolazimo do nekoliko spornih stavki:

* Prema našim saznanjima, dečake nisu napali srednjoškolci, već osmaci iz iste škole.

* Takođe, prema našim saznanjima, direktorka nije prijavila napad policiji, već su to uradili roditelji napadnute dece.

Da li je ovim (slučajno ili namerno) pokušala da zataška da se nasilje u njenoj školi izmaklo kontroli - to je na Ministarstvu prosvete da ispita. Mi smo im pomogli postavljanjem pitanja da li će se pozabaviti direktorkinim izvrtanjem istine, ali odgovor do objavljivanja teksta nismo dobili.

Pozvali smo, naravno, direktorku i najavili naš dolazak u školu, ali nam je rečeno da je ona "službeno odsutna" i da niko ne zna da li će se do kraja dana vraćati u školu. Deset minuta kasnije, našli smo je na radnom mestu.

Osnovna škola Rade Končar/ Foto: Telegraf

- Ne primamo novinare - urlala je Maja Kostić na nas, istovremeno dozivajući domara da nas izbaci. Na kraju su nas i isterali iz škole, a mi ostali bez ikakvog odgovora.

Ministar prosvete, Mladen Šarčević, prethodno je za Telegraf rekao da Ministarstvo na svaki slučaj nasilja odreaguju u prvih 24 sata.

- Majka dečaka iz Zemuna nije okrenula SOS telefon Ministarstva, koji postoji. Niti tim, koji treba da podigne drugi tim. Probali su sami da rešavaju, idu na neku televiziju, da budu zvezde. Mi nasilje u školi polako lečimo tako što smo naredili svima u sistemu da se smenjuje direktor ako ne reaguje na nasilje. Pa su se direktori uozbiljili i više ne guraju nasilje pod tepih - rekao nam je ministar.

VIDEO: Ministar Šarčević o nasilju u Zemunu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srecko

    26. septembar 2018 | 16:44

    Dal ga je sramota izjave da prave zvezde od sebe jer su otisli na tv. Pa da ste vi reagovali ne bi nista bilo.

  • Nina

    26. septembar 2018 | 16:38

    Bravo momci,tako se klinci cuvaju!!!Jos par puta im nalupajte samare!Diraju dete jer nema markirane patike!Ne par samara,vec kompletne batine za siledzije.Klin se klinom izbija

  • Demi

    26. septembar 2018 | 17:41

    Gledala sam je na tv-u, odvratna osoba! Mora da leti iz škole, a i Šarčević zajedno sa njom!! Mutivode!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA