Podržavamo izmene zakona koji će sprečiti bespravnu gradnju, Vesić poručuje: Svi objekti će morati da budu vidljivi i na satelitskom snimku

- Bespravna gradnja je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naše društvo - izjavio je Goran Vesić

  • 1

Grad Beograd pozdravlja i veoma snažno podržava odluku Vlade Srbije da se pristupi izmenama Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o planiranju i izgradnji čime će se omogućiti efikasna i uspešna borba protiv bespravne gradnje, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Zemun dobija jedno od najbolje uređenih naselja, Vesić najavljuje: 100 miliona evra za 200.000 kvadrata stambeno-poslovnog prostora (FOTO)

- Bespravna gradnja je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naše društvo - rekao je Vesić za Tanjug i naveo da je, posle donošenja Zakona o ozakonjenju, bespravno izgrađeno više stotina hiljada kvadrata čime su oštećeni i budžeti lokalnih samouprava i države.

Naveo je da bespravni graditelji ne plaćaju nikakve obaveze prema državi, grade nepoštujući bezbednosne standarde, opterećuju postojeću infrastrukturu i stvaraju probleme ljudima koji žive u legalnim objektima.

- Bilo je krajnje vreme da zajedno stanemo na put ovom problemu. Predlog Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, koji je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici prihvatila i uputila Narodnoj skupštini, predstavlja hrabar iskorak u ovom pravcu. Mi će se kao grad Beograd, kao najveća lokalna samouprava u Srbiji, pridržavati ovih izmena, sprovoditi ih i siguuran sam da će ove izmene omogućiti da stanemo na put bespravnoj gradnji - istakao je Vesić za Tanjug.

Zamenik gradonačelnika je kao veoma važno istakao to što će ovim izmenama zakonodavstva, svi objekti da bi bili ozakonjeni morati da budu vidljivi na satelitskom snimku.

Bespravna gradnja je jedan od najvećih problema sa kojima se suočava naše društvo, poručio je Vesić-Foto: Nikola Tomić

- Satelitski snimak će biti dostupan svim građanima, a posebno značajan onima koji žele da kupe stanove kako ih bespravni investitori ne bi varali - rekao je Vesić.

Jedna od izmena je da će od sada rušenje bespravnih objekata biti moguće posle drugostepene odluke o ozakonjenju, naveo je Vesić i dodao da postoji i izmena koja se odnosi na porez na imovinu.

- Ubuduće će svi koji žele da ozakone objekte morati da prilikom dokumentacije koja se prilaže daju i poresku prijavu jer je potpuno normalno da, ako nekome država omogući da po simboličnoj ceni ozakoni objekat, odnosno da bespravnu gradnju legalizuje, plaća porez na imovinu - naveo je zamenik gradonačelnika.

Osim toga, dodao je, izmenama je precizirano da nijedan objekat koji je izgrađen posle 2015. godine neće biti predmet ozakonjenja.

Ubuduće će svi koji žele da ozakone objekte morati da prilikom dokumentacije koja se prilaže daju i poresku prijavu-Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

- Takođe, veoma je važno što će se u katastru voditi evidencija svih objekata za koje je pokrenut postupak ozakonjenja i svaki građanin, svaki notar, svaki advokat, apsolutno svi koji učestvuju u ovom postupku će u svakom trenutku moći da provere u kom statusu se nalazi svaki objekat i znaće da li se taj objekat nalazi u postupku ozakonjenja ili je taj postupak završen - pojasnio je Vesić.

Dodao je da će na taj način biti povećana transparentnost i više neće biti moguće da se ljudi varaju.

Takođe, naveo je Vesić, poštrene su kaznene mere ukoliko neko priključi bespravni objekat na infrastrukturu i istakao je da je izmenama data mogućnost Gradu Beogradu da deo legalizacije prebaci na gradske opštine.

- Mi ćemo to i uraditi. Objekte do 200 kvadrata ćemo do kraja godine prebaciti na gradske opšitne tako da će gradske opštine rešavati te poslove legalizacije, a mi ćemo, kao Grad Beograd, raditi one koji su preko 200 kvadrata - rekao je Vesić.

Predlog Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture, koji je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici prihvatila i uputila Narodnoj skupštini, predstavlja hrabar iskorak-Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Jedna od najvažnih promena je, kaže, to da je oročeno trajanje zakona na pet godina, što znači da se zna kada će se završiti legalizacija.

Vesić je naveo da su izmenama Zakona o planiranju i izgradnji poštrene kaznene mere za inspektore koji ne vrše savesno svoj posao.

- Ono što je takođe važno, to je da ubuduće za bespravnu gradnju neće odgovarati samo nesavesni investitor, već i vlasnik parcele - naglasio je Vesić.

Osim toga, naveo je u Zakonu o planiranju i izgradnji doneto je čitav niz izmena koji će omogućiti da se brže gradi i koje će biti na korist graditeljima koji rade u skladu sa dozvolom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zidar slobodni

    12. oktobar 2018 | 18:42

    Sada peru ruke ko Pontije Pilat. Kako je u opšte moglo da se bespravno gradi?! Zašto nije sprečeno odmah?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA