Srušena "džamija bez dozvole" na Starom sajmištu

Tokom rušenja vlasnik zdanja tvrdio je da se radi o stambenom objektu, ali je nakon rušenja bilo očigledno da je objekat namenjen za verske obrede

  • 6

Nelegalni verski objekat, džamija bez dozvole izgrađena na Starom sajmištu, srušen je po nalogu građevinske inspekcije. Vlasnik zdanja i dalje tvrdi da se radi o stambenom objektu, ali je nakon rušenja bilo očigledno da je objekat namenjen za verske obrede.

Kako pišu "Večernje novosti", pred zgradu u ulici Slavka Šlandera 68 na Starom sajmištu radnici sa bagerima stigli su u sredu 5. septembra ujutru. Akcija rušenja trajala je svega pola sata. Vlasnik objekta Alija Duljaj, inače vođa udruženja građana koje okuplja Rome sa Kosova i Metohije, tvrdi da se radi o stambenom objektu u kom "živi njegova porodica od 13 članova".

Gde će sada živeti moja porodica koja broji 13 članova? Ovo nije džamija, unutra se vide sunđeri gde su deca spavala - tvrdi Duljaj.

Ipak, kada su zidovi srušeni, u unutrašnjosti se pored sunđera video mihrab - molitvena niša. Čovek koji se predstavio kao Duljajev "pravni savetnik" kaže da su inspektori napravili "socijalni problem, jer nema ni reči o džamiji pošto se u bogomoljama ne nalazi mokri čvor". Međutim, mokri čvor koji je bager srušio više liči na kadu za abdest, ritualno pranje pred namaz ili molitvu.

Telegraf je pisao o problematičnoj džamiji na obali Save, koju je Alija Duljaj gradio bez obzira na zabranu građevinskih inspektora Novog Beograda. Građevinski inspektori Novog Beograda naložili su da se prekinu svi građevinski radovi i najavili će u roku u dve nedelje morati da bude srušen.

(M. S. / Izvor: Večernje novosti / Foto: P. Milošević, Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA