Terazije 30-ih na Novom Beogradu

Tematski park sa replikama objekata biće između železničke stanice „Novi Beograd” i TC „Super vero”

  • 2

Duh starog Beograda iz tridesetih godina prošlog veka uskoro će biti vraćen i to u jednom delu Novog Beograda, gde će tokom maja biti otvoren tematski park Terazije, sa replikama objekata iz tog perioda. Ovaj park će se nalaziti između železničke stanice „Novi Beograd” i TC „Super vero”.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković rekao je da je ideja da se pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada.

– Projekat „Beogradizacija Beograda” počeo je pre godinu i po dana, za cilj ima vraćanje i promociju pravih beogradskih vrednosti, a replika jednog trga iz tridesetih godina prošlog veka jedan je od najlepših načina. Želja je da se gostima Beograda i Beograđanima praktično pokaže ono što su mogli da vide samo na starim fotografijama. Stari Beograd imao je prepoznatljive kafane, gospoda su nosila cilindre, a dame su šetale u dnevnim ili večernjim toaletama, sa lepezama, šeširima i suncobranima u rukama. Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira – istakao je Anđelković.

Tematski park će biti zatvoren za saobraćaj tako da će deca moći slobodno da se kreću, a roditelji da u prijatnom ambijentu provode vreme. U postavci će biti i jedan stari tramvaj, koji se neće kretati, ali će doprinositi atmosferi starog Beograda.

Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković kazao je da u celom regionu ne postoji tematski park, tako da će ovaj biti prvi. Posebno je zanimljivo, dodao je, to što će posetioci na ulasku u park moći izabranu sumu novca da zamene za novac koji se koristio tridesetih godina i njime plaćaju sadržaje koji ih zanimaju.

– Trg će biti dobra destinacija za turiste zbog svakodnevnih dešavanja koja će tu biti organizovana, a biće i pogodan prostor za snimanje filmova – dodao je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković.

Prema njegovim rečima, grad Beograd će obezbediti komunalne uslove za funkcionisanje tematskog parka, dok će opština Novi Beograd biti zadužena za njegovu izgradnju.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki_Belgrade

    26. januar 2012 | 13:52

    RT @telegrafrs Otvara se tematski park: Terazije 30-ih na Novom #Beograd http://t.co/xa9Qr1ub

  • telegrafrs

    26. januar 2012 | 13:50

    Otvara se tematski park: Terazije 30-ih na Novom #Beograd http://t.co/yZDBllKW

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA