NOVA GODINA U DOMU ZA STARE: Najlepše je u društvu vršnjaka! (FOTO) (VIDEO)

Na novogodišnjoj proslavi u Domu Bežanijska kosa saznali smo kako je to kad u osamdesetim otkrijete mnoštvo novih talenata, zaljubite se i kako starost može da bude vrlo ispunjena

  • 1

Praznicima se ne raduju samo najmlađi. I oni najstariji vole da se zabave, okupe, druže, sumiraju utiske i prepričaju po čemu će pamtiti staru, a šta će poželeti u Novoj godini.

Baš tim, svečanim povodom, korisnici i zaposleni u Domu za stare Bežanijska kosa organizovali su novogodišnju proslavu, na kojoj su svojoj "drugoj kući" udahnuli pravu novogodišnju atmosferu. Ekipa Telegrafa prisustvovala je ovom slavlju.

Na samom ulasku u Dom sačekalo nas je praznično raspoloženje i mnoštvo korisnika koji su, kao i mi užurbano išli ka bioskopskoj sali iz koje su se već orili pesma i aplauzi. Našli smo svoje mesto u skoro punoj sali i posmatrali bogat program koji su članovi Doma, zajedno sa zaposlenima, spremili kao novogodišnji poklon svojim "komšijama".

I dok su se na bini smenjivali recitatori, a hor odmarao, uspeli smo da popričamo s članicom hora Melanijom Marinković.

- U Domu sam se preporodila, pevam u horu, recitujem. Svakog ponedeljka imamo igranke. Nikad nisam sama, koliko želim toliko se družim –navodi ova ljubazna žena, koja kaže da joj rodbina živi daleko i nema mogućnost da je često posećuje, čak ni u vreme praznika.

Njoj je ovde mnogo lakše nego kad je sama u stanu, pa zadovoljno ističe da napokon može da se posveti aktivnostima kojima ranije nije mogla.

S njom se slaže i nasmejani Ostoja Slijepčević (80), koji već tri i po godine živi u Domu. Kaže da ne bi mogao sam "u četiri zida". On je na proslavi recitovao i pesmu o ovoj ustanovi, životu u njoj, kao i o novim poznanstvima i ljubavima koje se tu rađaju.

- Kad dođete u Dom imate vremena da analizirate sve što ste u životu prošli, vidite da li ste pogrešili ili ne. Mnogi se kaju ili žale za nekim stvarima koje su učinili ili su mogli da učine. Zato sam posvetio pesmu tome kako se osećamo, jer dok radimo niko ne ocenjuje svoj život, tek sad stavite "prst na čelo". Neki shvate da su grešili u ljubavi, a neki žale što nisu više prošli - priča nam nasmejani deka Ostoja bivši ekonomista, koji osim pesmama, piše i prozu, a iza sebe ima i film koji je nedavno snimio.

Ostoja nam je ispričao da je u svoje vreme putovao i trgovao zlatom, kako sam kaže "kud ćete lepše". Srećan što je i dalje pokretan i što može sam da ode u posetu rodbini, ne mora da čeka da dođu kod njega. Kaže da će praznike proslaviti kod komšija, para Julijane i Momira koji su se upoznali i zavoleli baš u ovoj ustanovi.

Po povratku novogodišnjem slavlju na bini smo zatekli i zaposlene Doma koji su na oduševljenje publike izveli nekoliko narodnih igara, a za kraj otpevali numeru Crvene jabuke "Ima nešto od srca do srca", što je pozdravljeno gromkim aplauzom.

Svake godine pravimo novogodišnje i Božićne proslave. I sad su sa oduševljenjem dočekali nastupe naših zaposlenih. Njima je sjajno kad vide doktorku koja im peva, a nama je zadovoljstvo da učestvujemo u njihovim aktivnostima - kaže Mimica Džaković, zadužena za organizaciju kulturno-zabavnih aktivnosti.

I dok se proslava bližila kraju stanari su raspoloženi polako napuštali salu i sumirali utiske. Neke već kasnije očekuje pravljenje planova za praznike ili poseta rodbine, jer koliko smo mogli da zaključimo, ovde su rasporedi uvek popunjeni.

Na izlasku iz Doma poželeli smo im, što i oni nama - dobro zdravlje u novoj 2013. godini.

Dom smo napustili sa osmehom na licu i nadom da ćemo i mi u starosti imati toliko entuzijazma kao naši sagovornici.

(M. Radović / Foto: Marko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA