Pogledajte 7 predloga za novi izgled Slavije! (FOTO)

Nakon što je stručni žiri izabrao sedam radova, čijom kombinacijom će Trg Slavija dobiti potpuno novi izgled, s fontanom u centru i podzemnim prolazima za pešake, Agencija za investicije preduzeće dalje korake za preuređenje popularnog beogradskog raskršća

  • 0

NIČE METROPOLA! Gradski arhitekta Dejan Vasović, koji je presedavao žirijem za izbor najboljih radova, kaže da bi tokom januara trebalo da se proveri izvodljivost nagrađenih i otkupljenih ideja sa stručnjacima i Agencijom, a nakon toga zakazaće se sastanak i sa autorima radova, kao i sa saobraćajnim stručnjacima.

Vasović kaže da bi radovi od datuma započinjana mogli da traju šest meseci.

- Cilj nam nije samo estetski lepši izgled, već i prohodniji saobraćaj, što ćemo postići odvajanjem tramvajskog i trolejbuskog kretanja od automobilskih traka, dok će pešaci biti bezbedniji koristeći podzemne prolaze - dodaje Vasović.

Da li će fontana biti višespratna, u obliku cilindrične rešetkaste konstrukcije ili kao vodeno ogledalo, kao i to da li će u podzemnim prolazima biti akvarijumi sa podvodnim svetom Dunava i Save ili će oni biti iskorišćeni za ulične sportove, znaće se kada se detaljnom razradom ideja dođe do glavnog projekta čime će se definisati način i tehnologija izvođenja radova.

1 - Svetlosna fontana

Stotinu svetlosnih štapova rotirali bi se oko svoje vertikalne ose i plesali. Autori "4od7 arihitektura": Đorđe Stojanović, Milutin Cerović, Anđela Karabašević, Milica Tasić, Bogdan Obradović.

2 - "Leteći" pešački plato

Pešački plato iznad Slavije (rad van uslova konkursa). Autori: Milorad Obradović i Žarko Čajić.

3 - Akvarijum u prolazima

Podzemni prolazi ispod fontane sa akvarijumima vodenog sveta Dunava i Save. Autor: Vladan Drndarević.

4 - Ulični sportovi u podzemnim prolazima

Korišćenje podzemnih prolaza za ulične sportove. Autori: Nikola Stefanović, Vladimir Radulović, Vanja Enbulajev, Vojislav Stevanović.

5 - Vodeno ogledalo

Fontana usred vodene površine. Autori: Vladica Drecun, Miloš Milivojević, Jovan Mitrović, Milena Folić, Aida Hadžiahmetović.

6 - Vodena skulptura i fontana

Cilindrična, rešetkasta, prozračna konstrukcija sa raznovrsnim zelenilom okolo. Autori "re:a.c.t studio": Grozdana Šišović, Dejan Milanović, Aleksandra Bogdanović, Luka Jovićević.

7 - Višespratna fontana

Iznad u obliku prstena, ispod ponirući slapovi. Autor: 1x2 studio.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA