KVANTAŠKA PIJACA: Srbija dobija nacionalnu veletržnicu na Novom Beogradu

Dokapitalizacijom Veletržnice Beograd u aprilu, vrednom 2,4 miliona evra, biće obezbeđena sredstva za izgradnju najsavremenije hale površine 10.400 metara kvadratnih namenjene trgovini na veliko

  • 5

Beograd će ove godine dobiti modernu veletržnicu za trgovinu voćem, povrćem i drugim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima.

 

Kako je saopštila Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, dokapitalizacijom Veletržnice Beograd u aprilu, vrednom 2,4 miliona evra, biće obezbeđena sredstva za izgradnju najsavremenije hale površine 10.400 metara kvadratnih namenjene trgovini na veliko.

 

U vlasničku strukturu Veletržnice ući će osam opština (Ub, Ivanjica, Obrenovac, Trstenik, Odžaci, Kanjiža, Kikinda i Stara Pazova), tri kompanije (MK grupa, Panfruit i AWLL communications) i poljoprivredno gazdinstvo "Radoljub Marković", koji će na taj način sebi obezbediti prodajni prostor na Veletržnici i upola manje cene zakupa u odnosu na ostale ponuđače.

 

MK Grupa i AWLL uložiće po 450.000 evra, čime stiču tri izložbene jedinice ukupne površine do 600 metara kvadratnih i 1,5 odsto vlasništva, dok će ostali partneri uložiti po 150.000 evra i obezbediti prostor površine 200 metara kvadratnih uz 0,5 odsto vlasništva.

 

Ulaskom novih suvlasnika iz svih delova Srbije biće stvoreni uslovi da beogradska veletržnica uskoro ponese naziv Nacionalna veletržnica.

 

Ono što predstavlja posebnu pogodnost za opštine jeste mogućnost da ulaskom na Veletržnicu obezbede svojim poljoprivrednicima plasman proizvoda u prestonici gde u prečniku od 60 kilometara živi oko četiri miliona ljudi, a svaki dan Veletržnicu poseti 2.000 poslovnih kupaca i očekuje se da posle izgradnje hale taj broj bude dupliran. Dobit od udela opštine mogu da iskoriste za subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača kako bi bili konkurentniji.

 

Druga velika prednost prodaje na veletržnici je sigurnost naplate, jer je predviđeno da trgovci polože depozit kojim će upravljati Veletržnica i iz kojeg će moći da namiri potraživanja proizvođača ukoliko bude problema u plaćanju.

 

Direktnim ugovaranjem otkupa proizvođači će moći da izbegnu problem koji sada imaju sa nakupcima. Boljem plasmanu doprineće i planirane zakonske olakšice za javni sektor koji će po ubrzanoj proceduri moći da se snabdeva na Veletržnici, kao i stroge polise kvaliteta hrane koje svi ponuđači moraju da ispoštuju.

 

Najveća veletržnica u Srbiji nalazi se na na Novom Beogradu gde je trenutno locirana kvantaška pijaca i ima direktan pristup Koridoru 10, na pet kilometara je od aerodroma i 15 kilometara od luke (Koridor 7). Površina Veletržnice je 18 hektara, a nakon izgradnje prve hale namenjene trgovini voćem i povrćem u planu je i izgradnja hale za meso, ribu i cveće, kao i dodatne hale za voće i povrće ukoliko bude postojala dovoljna potražnja na tržištu.

 

Ti prostori biće izgrađeni u skladu sa najvišim standardima bezbednosti hrane i imaće odgovarajuću temperaturu.

 

U Veletržnici su sigurni da će novi način prodaje i poboljšana ponuda doprineti snižavanju cena hrane i do 30 odsto s obzirom na to da Beograđani plaćaju voće i povrće po cenama koje su među najvišim u odnosu na prestonice u regionu. Veletržnica je i dobar mehanizam odbrane od naglih skokova cena. Osim toga, inspekcije će lakše kontrolisati prodaju u halama i neće se trgovati za gotov novac tako da će biti onemogućen rad trgovaca u sivoj zoni.

 

(M. S. / Tanjug / Foto: bgpijace.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    4. februar 2013 | 18:34

    Ne dobija Srbija nego Beograd. I nove autobuse dobija Beograd i novemostovei sve dobija Beograd a vracaju svi ostali iz ostatka Srbije. Bruka i sramota

  • krempita

    4. februar 2013 | 23:13

    Vlado, pročitaj ponovo tekst i shvatićeš koliko opština širom Srbije je uključeno u projekat. Druga stvar; veletržnica je Hrvatska reč. Zar niste mogli da budete malo originalniji? Nešto po naški...

  • Burduš

    5. februar 2013 | 03:06

    Veleprodajni Centar ili Trgovacki Centar Veleprodaje... Centar Trgovine na Veliko i malo.. Eto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA