KO ČUVA BEOGRADSKE SPLAVOVE: Ubice, policajci, kriminalci i vođe navijača!

Prestoničke noćne klubove obezbeđuju navijači, kik-bokseri, nabildovani momci, najčešće pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa. Zapošljavaju ih direktno vlasnici klubova, a za njih nije potrebna nikakva dozvola

  • 12

Nakon što je obezbeđenje splava "Saund" na Starom sajmištu brutalno prebilo Fedora Frimermana (30) koji je od posledica batina preminuo, u javnosti se pokrenuo niz pitanja ko su momci koji u noćnim klubovima predstavljaju obezbeđenje i gde je granica njihovog "obezbeđivanja"? Šta je potrebno da bi neko postao obezbeđenje nekog kluba i ko stoji iza njega, ako "pretera" u obavljanju svoje delatnosti?

 

Nije tajna da su mnogi krvavi obračuni vezani upravo za primat nad obezbeđenjem klubova. Ova mesta su često bila poprišta pucnjave, tuča, prebijanja gostiju. Njih, najčešće, obezbeđuju ultimat fajteri, navijači, kik-bokseri, nabildovani momci, najčešće pripadnici navijačkih i kriminalnih grupa.

 

- Zna se ko to radi, to su uličari, bivši bokseri i dileri, koji za 20-30 evra pristaju da se tako ponašaju, ali njih ne zapošljavaju agencije za obezbeđenje, već oni kojima su potrebni, a zna se ko su ti ljudi. Ceo taj svet povezan je sa mračnim radnjama i tržištem narkotika - kaže menadžer poznate beogradske agencije za privatno obezbeđenje.

 

Sagovornik Telegrafa koji se bavi privatnim obezbeđenjem kaže da će retko koji vlasnik noćnog kluba zaposliti privatnu agenciju jer je to preveliki trošak, a i klubovima se ne isplati da im se “neko sa strane meša u poslove”.

 

- Da li su kriminalne ili navijačke grupe, potpuno je svejdeno. Te grupe koje posluju drže posao s narkoticima i to je jedino važno, a to da rade pod maskom obezbeđenja nije tajna – kaže sagovornik Telegrafa.

 

 

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je problem s ovom vrstom obezbeđenja nepostojeća zakonska regulativa, koja poslodavcima ni na koji način ne zabranjuje da zaposle nekoga ko ima kriminalni dosije ili neku mračnu prošlost.

 

- Obezbeđenje na splavovima podeljeno je na navijačke grupe, odnosno njihove bosove, koje tako "kupuju poslove". Neko tvrdi da tu ima i narko-dilera. U lancu su svakako i vlasnici klubova, jer oni svakako ne bi zapošljavali takvo obezbeđenje da su “čistih ruku” - kaže Nikolić.

 

On napominje da na ovakvim mestima ni gosti nisu “cvećke” jer kad se uputite u neki klub, ili splav, trebalo bi da znate gde ste pošli.

 

- Splavovi mu dođu kao siva zona. Ali ono što je bitno je da obezbeđenje ne može da bije goste. To u kriminalnom svetu ne postoji. Čak i mafija svojim godstima garanrtuje bezbednost. Ali kod nas se ne zna ko je mafija, ko gost – dodaje Nikolić.

 

Broj agencija za privatno obezbeđenje koje posluju u Srbiji gotovo je nemoguće utvrditi, jer su mnoge registrovane kao udruženja građana ili rade pod drugim delatnostima. Veliki broj je registrovan i kao privredna društva. Specijalne dozvole za njihov rad nisu potrebne. Dovoljno je da se registruju.

 

Mnoge agencije neće ni priznati da se bave fizičkim obezbeđivanjem, već će se sakriti pod veo "tehničkog i digitalnog obezbeđenja", a u svakoj će Vvam reći da pri zapošljavanju kandidate proveravaju u MUP-u i sudovima.

 

 

- Prvo, muškarac koji želi da se bavi ovim pozivom mora da ima završenu srednju školu, treba da je starosne dobi između 22 i 55 godina, i mora da bude fizički spreman. Mi pri zapošljavanju obavezno tražimo i uverenje MUP-a da osoba nije kažnjavana, ali i uverenje iz suda da se protiv njega ne vodi postupak i da nikada nije osuđivan. To je bitno jer može da se dogodi da osoba nije kažnjavana, ali je postupak protiv nje u toku - kaže vlasnik jedne agencije za privatno obezbeđenje. Mnoge od njih, svoje radnike ni ne zapošljavaju, već im isplaćuju dnevnicu “na ruke”, pri čemu nemaju nikakv papir da su zaposleni.

 

Na pitanje gde je granica koju obezbeđenje ne sme da pređe, i ko tu granicu određuje iz agencije kažu da za svako radno mesto postoje pravilnici kojima se određuje šta se sme, a šta ne. Kako je zakonski ova oblast neuređena, najveća odgovornost je ipak na samoj osobi: “Na onome ko radi je da izabere da li će svoj posao obaviti profesionalno, ili će da pukne u sekundi i ubije nekog.”

 

Policiji je u interesu da sarađuje sa obezbeđenjem

 

Načelnik beogradske policije Mladen Kulibrk potvrdio je reči naših sagovornika o tome da je ova oblast jako neuređena, jer se Zakon o privatnom obezbeđenju nalazi u proceduri i to policiji mnogo otežava posao. Kulibrk kaže da “dokle god se ta oblast ne uredi, situacija će biti ovakva”. S druge strane, po njegovim rečima, policija se i u ovakvim uslovima trudi da što bolje sarađuje sa "pravim agencijama za obezbeđenje".

 

 

- Policiji je u interesu da uspostavi dobru saradnju sa svim građanima, a naročito sa onima koji se bave bezbednošću - kaže Kulibrk i pojašnjava da veliki problem predstavlja to što je delovanje obezbeđenja regulisano kroz nekoliko zakona - Zakon o oružju, zatim Zakon o udruženju građana... Svaki od tih zakona može na drugačiji način da protumači situaciju iz oblasti privatnog obezbeđenja i to se najčešće čini kako bi se strane “ogradile”.

 

Zakon o privatnom obezbeđenju

 

Donošenjem ovog zakona, na čije se usvajanje čeka punih 13 godina, brojne situacije u vezi sa ovim načinom obezbeđenja, biće jasno definisane. Prva od njih jeste ko može, a ko ne da se bavi ovim poslom, odnosno ko dodeljuje licence za vršenje poslovanja privatnog obezbeđenja.

 

Svaki radnik će biti licenciran, kao i preduzeće koje pruža usluge. Preduzeća za obezbeđenje će biti dužna da svaki ugovor i svako radno mesto koje otvore prijave nadležnoj policijskoj stanici da bi policija mogla da radi kontrolu službe obezbeđenja. Takođe, prekršajno će biti odgovorni i oni koji angažuju obezbeđenje, kao i onaj koji pruža uslugu, ako ne poštuje zakonske uslove.

 

 

Ovim zakonom biće regulisano i kako privatno obezbeđenje sme da koristi oružje:

 

- Za vršenje poslova fizičke zaštite, pravna lica i preduzetnici za privatno obezbeđenje mogu posedovati polu automatsko oružje, pištolj kalibra 9mm, kod kojeg se jednim povlačenjem obarača može ispaliti samo jedan metak. Pravno lice za privatno obezbeđenje ne može posedovati vatreno oružje u broju većem od jedne polovine broja zaposlenih službenika obezbeđenja koji imaju Licencu za vršenje specijalističkih poslova službenika obezbeđenja – sa oružjem - stoji u Članu 24. Zakona koji tek treba da se usvoji.

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    31. jul 2013 | 18:45

    Tuga i jad ove zemlje.

  • Perica

    31. jul 2013 | 18:46

    Sve "elita" Srbije. Kakav narod takva i drzava, takvo i sve ostalo u drzavi.

  • ?

    31. jul 2013 | 19:26

    Ljudi ja radim ovaj posao po klubovima, u ovom tekstu nije da nema istine. Ali jako je glupo da se svi stavljaju u isti kos. Da ima svakakvih, ima. Ali voleo bih da svako ko prica da smo krvnici i jos mnogo sto sta. Da stanu jedno vece sa nama i da vide kakve sve budale dodju za to jedno vece i svi gosti vide kad je tuca., ali ne vide 80% budala koje ne pustimo unutra jer procenis da je dosao da napravi problem a ne znate koje je to natezanje sa njima. Agencije FTO kad vidim ko radi, verujte mi tukli bi ih svako vece da rade. Jel "frajeri" najvise vole da skacu na obezbedjenje da se dokazuju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA