SRPSKA SRAMOTA: Ne zna se gde je grob profesora Koste Vujića!

- Nažalost grob na Novom groblju profesora Koste Vujića više ne postoji. Za vreme snimanja rimejka filma, i serije koja je napravljena od tog materijala, on je nestao. O čemu se radi, ne znam, ali je verovatno tokom godina, njegova grobnica prodata nekome - kaže Milovan Vitezović, pisac scenarija za film o čuvenom profesoru

  • 11

Zemni ostaci profesora Koste Vujića, jednog od najpoznatijih profesora sa početka 20. veka, izvađeni su sa Novog groblja pre određenog vremena, tako da je ovaj čuveni pedagog, o kome je nedavno emitovana i TV serija ostao bez grobnog mesta, saznaje Telegraf.rs.

Vujić je preminuo sada daleke 1909. godine, i bio je sahranjen u grobnici koju je izgradio za života na Novom groblju. Tokom života se nije ženio, i nije ostavio potomke iza sebe.

Kako saznajemo, na Novom groblju trenutno postoje tri grobnice na kojima stoji natpis Kosta Vujić, ali se veoma pozdano zna da nijedno od njih ne pripada čuvenom profesoru. Ovu informaciju nam je potvrdio i Milovan Vitezović, pisac scenarija za originalni film koji je snimljen 1972. godine.

- Da tačno je. Nažalost grob na Novom groblju profesora Koste Vujića više ne postoji. Za vreme snimanja originalnog filma je postojao, ali za vreme njegovog rimejka, i serije koja je napravljena od tog materijala, on je nestao. O čemu se radi, ne znam, ali je verovatno tokom godina, njegova grobnica prodata nekome - kaže on.

Prema njegovim rečima, najbliža njegova rodbina se nalazi u Pančevu, ali ti rođaci nemaju nikakve šire informacije o profesoru Vujiću.

- Nažalost, nije on jedini Srbin čiji se grob zbog nemara ne zna. Nadam se da će njegov primer poslužiti kako se ne treba ophoditi sa znamenitim ljudima ovog grada - naveo je Vitezović.

Podsetimo, profesor Vujić je rođen 1829. godine u Zemunu gde je završio srpsku i nemačku školu. U Sremskim Karlovcima je pohađao pet razreda gimnazije, a šesti je završio u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Pored Filozofskog fakulteta koji je zavšio u Beogradu, dve godine je pohađao i Mudroslovno odjelenije Pravnog fakulteta Liceja.

U preduzeću "Beogradska groblja" takođe su nam potvrdili ovu informaciju, ali nisu precizirali kako je došlo do toga, odnosno, da li su zemni ostaci preneti na neko drugo mesto, ili je samo zagubljena parcela na kojoj je sahranjen.

- Nažalost, mogu da potvrdim da prema raspoloživim informacijama koje posedujemo, nemamo podatke o tačnoj lokaciji grbonice profesora Koste Vujića - saopštio nam je generalni direktor preduzeća "Pogrebne usluge" Dragan Baltakovski.

Podsetimo, Kosta Vujić je radio tokom svog života u u Beogradu, Kragujevcu, Požarevcu, Zaječaru, Negotinu i Šapcu, predavao je nemački i srpski jezik, srpsku istoriju, crkveno pevanje i bio dirigent učeničkog hora Kragujevačke polugimnazije.

U mladosti je bio prisni prijatelj pesnika Branka Radičevića. Bio je pomoćnik urednika „Srpskih novina“ Miloša Popovića, objavivši u njima veliki broj priloga. Jedno vreme sarađivao je i u časopisu „Škola“ Milana Đ. Miličevića.

Bio je profesor čuvenoj generaciji koja je ostala upamćena po plejadi učenika koji su kasnije postali slavni. Između ostalih njegovi đaci bili su: Jovan Cvijić, Jaša Prodanović, Ljubomir Stojanović, Mihailo Petrović Alas, Pavle Popović, Milorad Mitrović.

Prošle godine Vujić je došao u žižu javnosti prošle godine zahvaljujući rimejku filma, od koga je naknadno napravljena i TV serija sa Aleksandrom Berčekom u glavnoj ulozi.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дис

    25. avgust 2013 | 14:30

    Strasno grobljanska mafija

  • mia

    25. avgust 2013 | 21:27

    Film je posebno dobar...nasa legenda Pavle Vujsic docarao nam je lik profesora Kostica autenticno,kao i obicaje tog vremena :-)

  • zika

    25. avgust 2013 | 16:22

    Srbijaa.. Srbijaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA