HEROJ: Postavljena spomen-ploča majoru Dragutinu Gavriloviću (FOTO)

Spomen-ploča, koja je ukradena prošle godine, nalazi se na prostoru gde je Gavrilović održao legendarni govor braniocima, na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa na beogradskom Dorćolu

  • 2

Na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa, na beogradskom Dorćolu, danas je ponovo otkrivena spomen-ploča i odata pošta majoru Dragutinu Gavriloviću, čija je herojska jedinica učestvovala u odbrani Beograda 1915. godine.

Spomen-ploča, koja je ukradena prošle godine, nalazi se na prostoru gde je Gavrilović održao legendarni govor braniocima i ponovo je postavljena na inicijativu Gradskog odbora Srpske napredne stranke i Udruženja poštovalaca i potomaka dobrovoljaca i vojnika oslobodilačkih ratova 1912. do 1918.

Posle služenja pomena Gavriloviću i njegovim vojnicima, spomen-ploču je otkrio predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović, istakavši da se time odaje zahvalnost majoru Gavriloviću i da se nada da država više nikada neće zaboraviti svoje heroje.

- U Srbiji se danas, nažalost, skoro zaboravilo herojstvo majora Gavrilovića, a ovaj deo Beograda, ova ulica i raskrsnica nose očigledno jedan veliki naboj i istoriju koju je teško opisati u nekoliko reči, već to morate da osetite - rekao je on.

Stefanović je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se spomen-ploča ponovo postavi, "da imamo jedan veličanstveni spomenik zahvalnosti čoveku kome moramo da budemo zahvalni".

- U našem narodu herojstvo majora Gavrilovića je jednako onom kakvo osećaju Grci kada govore o herojima Spartancima i Termopilskom klancu - o jednom malom broju ljudi koji su se suprotstavili mnogo puta nadmoćnijem neprijatelju da pokažu koliko vole svoju otadžbinu - rekao je on.

Stefanović je istakao da je u teškim vremenima "kada je državu i narod potrebano odbraniti i pre svega održati radom i mudrošću, neohodno da otadžbina ne zaboravi da se seti svoga heroja, ali i svih svojih heroja koji su u ratovima branili i ovaj grad i svoju zemlju".

Prema njegovim rečima, to su stvari kojih moramo da se podsetimo da se više nikada ne bi ponovile drugim junacima i herojima.

"Mi danas odajemo poštu ovom veliku čoveku, ali i mnogima drugima kojima ćemo vratiti čast, dostojanstvo, slavu i poštovanje - ovim odajemo poštu čitavom svom narodu", rekao je Stefanović.

Član SNS, glumac Tihomir Arsić istakao je da spomen-ploča majoru Gavriloviću ne govori samo o njemu i njegovim vojnicma, već o svim sinovima Srbije koji su za nju ratovali od 1912. do 1918. godine.

- Stojimo pred bronzanom knjigom predaka koja ovde ponovo stoji zahvaljujući razumevanju Stefanovića i gradskog odbora SNS - rekao je on, ukazavši na neophodnost očuvanja tog, ali i drugih spomenika srpskim junacima.

Arsić je istakao i da je to molba i mladim momcima iz komšiluka "kojima ostavljam u amanet da Srbiju naprave boljom od one koju smo mi sačekali i nasledili - da naprave Srbiju koju ne zaboravlja, a tu smo disciplinu mi Srbi kroz istoriju usavršili".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale, sa NBG..

    7. oktobar 2013 | 16:33

    Ponos.. Osecam ponos sto pripadam istom narodu kao svi ti izginuli Junaci u odbrani Beograda i Srbije, na celu sa njihovim Komandantom Majorom Dragutinom Gavrilovicem, Slava im!!!

  • Aleksandar

    8. oktobar 2013 | 08:28

    "Tačno u 15 časova neprijatelj se ima razneti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja... Naš puk je žrtvovan za čast Otadžbine i Beograda. Vi nemate više da se brinete za vaše živote, koji više ne postoje. Zato napred u slavu..."!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA