PET NAJPLAĆENIJIH DEKANA U BG: Prvi Sima Avramović sa 351.745 dinara!

Najveća primanja ima dekan Pravnog fakulteta, za njim slede prof. dr Milan Martić, dekan FON-a (316.483), Branko Kovačević, dekan ETF-a (299.391), Jelena Knežević Vučković, dekan Biološkog (296.387) i Ilija Vujačić, dekan FPN-a (269.418)

  • 12

Nakon pisanja medija o najplaćenijem dekanu u Srbiji, dr Ranku Keči s novosadskog Pravnog fakulteta, u javnosti se povela priča o tome koliko zarađuju njegove kolege, i ko su najplaćeniji dekani s Univerziteta u Beogradu.

Prema pisanju lista "24 sata", koje se oslanja na izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije, najveća primanja, tačnije 351.745 dinara mesečno trenutno ima dekan Pravnog fakulteta Sima Avramović.

Čak 10 dekana još nije predalo imovinski izveštaj Agenciji za borbu protiv korupcije, pa njihova primanja nisu dostupna javnosti, a analiza preostalih 20 pokazala je da su glavni izvori prihoda beogradskih dekana profesorske plate i honorari od naučnih projekata.

Za posao dekana, međutim, primaju od 65.000 do 176.000 dinara mesečno.

- Jedino problematično što se može naći u izveštajima jesu drastične razlike u platama dekana. Zakon o visokom obrazovanju propisuje šta su nadležnosti dekana, što znači da svi oni rade približno isti posao i da bi trebalo da imaju približno iste plate - objašnjava izvor “24 sata” sa Univerziteta u Beogradu.

Ako krenemo od vrha, ubedljivo najveća primanja ima prof. dr Sima Avramović, istaknuti profesor uporedne pravne tradicije i retorike. Pored toga, Avramović je i predsednik Fondacije “Alan Votson”, predsednik Kluba prijatelja rimskog prava i antike “Forum Romanum” i programski direktor Centra za besedništvo “Institutio oratoria”, pa su mu mesečna primanja kao dekanu, profesoru i naučniku - 351.645 dinara.

Za njim, prema izveštaju Agencije, sledi prof. dr Milan Martić, dekan FON-a, koji mesečno (ako se godišnje zarade podele sa 12 meseci) prihoduje 316.483 dinara. Najveći deo novca takođe ostvaruje preko naučnih projekata.

Na trećem mestu je Branko Kovačević, dekan ETF-a i bivši rektor UB, kome naučnoistraživački rad donosi više novca (83.934) nego plata dekana (65.000), dok kao redovni profesor prima 150.457 dinara mesečno.

Poslednji od pet dekana sa najvećim primanjima u Beogradu su, prema izveštajima Agencije, dekan Biološkog fakulteta Jelena Knežević Vučković i dekan FPN Ilija Vujačić.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata.rs/ M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAVINIJA

    21. novembar 2013 | 12:48

    KADA BI U SRBIJI POSTOJAO BAR JOS JEDAN SIMA... APSOLUTNO NAJBOLJI,NAJVREDNIJI ,NAJDIVNIJI COVEK KOJI JE IKADA PREDAVAO. KO JE IKADA IMAO PRILIKE DA SLUSA NJEGOVA PREDAVANJA ILI DA GA UPOZNA TAJ JE ZAISTA IMAO SRECE, S OBZIROM KOLIKO RADI I KOLIKI JE NJEGOV STVARAN DOPRINOS I DAR MLADIM LJUDIMA I DA MILIONE ZARADJUJE NE BI BILO STETA, MENI SU DOBROTA,CAST I SIMA EKVIVALENTNI POJMOVI,

  • bg

    21. novembar 2013 | 11:49

    Ovi ljudi zasluzuju te pare !!! Sa sigurnoscu mogu da tvrdim da je Sima posten i vredan covek.

  • bg

    21. novembar 2013 | 15:25

    Kakav smo mi zavidan narod ! Pa ako oni ne zasluzuju,ko zasluzuje ?!? I lekarima dici plate,samo sto se tice toga imamo veliki problem jer 90% njih nisu ni za sta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA