ŽIVOT U MRAKU: Deo kolektivnog centra u Resniku i dalje bez struje! (FOTO)

- Žalili smo se i obraćali opštini Rakovica, Komeserijatu, Gradu Beogradu, predati su zahtevi za odlazak kod prvog potredsednika vlade i predsednika... - rekla je stanarka Kolektivnog centra u Resniku, dodajući da je vreme da neko nešto preduzme

  • 0

Deo neformalnog Kolektivnog centra u Resniku, u kome su smeštena interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, nedelju dana je bez struje zbog duga većeg od pola miliona dinara, a rešenje se ne nazire.Iz EPS-a pozivaju dužnike da se obrate EPS Snabdevanju, dok stanovnici Centra traže pomoć predsednika i vicepremijera.

 

Struja je, kako navode stanovnici Kolektivnog centra u kome ukupno živi 83 porodica, isključena prošle sedmice, ali samo onima koji žive u barakama firme "Graditelj".

 

EPS u saopštenju precizira da je neformalnom kolektivnom centru za interno raseljene sa Kosova isporuka električne energije obustavljena prošlog ponedeljka zbog duga od 590.000 dinara prema "EPS Snabdevanju", koji je nastao od 1. jula ove godine.

 

 

Neizmireni dug za utrošenu elektricnu energiju, kako kažu, vodi se na jedno fizičko lice, a ne na više porodica.

 

Biljana Vujsić, koja u Kolektivnom centru u Resniku živi već 14 godina, objasnila je da se dugovanje od oko 500.000 dinara odnosi samo na četiri barake firme "Graditelj", u kojima žive 24 porodice, i da je samo njima isljučena struja, iako i stanovnici ostalih baraka u Kolektivnom centru takođe imaju dugovanja za struju.

 

Navodeći da su u centru smešteni raseljeni iz Peći, Istoka, Kline i Gnjilana, ona je upozorila da ima dosta male dece, starih, bolesnih, kao i da je većina stanovnika nezaposlena.

 

 

- Žalili smo se i obraćali opštini Rakovica, Komeserijatu, Gradu Beogradu, predati su zahtevi za odlazak kod prvog potredsednika vlade i predsednika...Samo da nas bilo ko primi da bi dobili konkretan odgovor ko je za nas nadležan i kome pripadamo - rekla je Vujsić, dodajući da je vreme da neko nešto preduzme.

 

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije kažu da je to telo, iako nije nadležno za navedeni objekat, pokušavalo da postigne dogovore sa "Elektroprivredom Srbije" da se dugovi otpišu i da se postigne dogovor o daljem plaćaju.

 

 

- To je u više navrata i učinjeno i dugovi su otpisivani, a poslednji put je intervenisao i Gradski sekretarijat za socijalnu zaštitu. Međutim, svaki put kada obezbedimo otpis duga i produžetak pružanja usluge, električne energije, korisnici tih objekata nastavljaju sa istom praksom i ponovo ne izmiruju svoje obaveze.

 

- U ovom slučaju Komerijat je apsolutno nemoćan - rekla je savetnik u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije Jelena Marić. Marić je podvukla i da, kao što svi građani Srbije, moraju da plaćaju struju, to moraju i interno raseljena lica. Kako je objasnila, to jeste kolektivni centar jer se radi o nekoj vrsti kolektivnog stanovanja i ljudi koji žive u tim objektima su se samoinicijativno uselili, bez ikakvog uputa Komesarijata i bez uvida u njihovo socijalno-ekonomsko stanje.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA