BG ULICE: Znate li po kome Tiršova nosi ime?

Miroslav Tirš je bio češki doktor filozofije, a osnivač je sokolstva. Njegov sistem vežbanja prihvatile su i jugoslovenska gimnastička društva

  • 0

Miroslav Tirš je bio doktor filozofije, osnivač sokolskog pokreta, a živeo je u 19.veku. Njegova ulica u Beogradu se nalazi u blizini Slavija, a poznata jer se u njoj nalazi Dečija bolnica.

Rođen je 17. septembra 1832. godine u Dečinu, današnja Češka Republika. Već u detinjstvu je izgubio roditelje, tako da je odrastao kod čeških rođaka u Mladoj Boleslavi.

Završio je gimnaziju u Pragu a onda i Filozofski fakultet – prirodne nauke, filozofiju i estetiku. Doktor filozofije i profesor univerziteta u Pragu postao je 1860.godine.

Nekoliko puta je biran za narodnog poslanika, ali je sa grupom opozicionih poslanika odbio da učestvuje u radu skupština. Pošto je u detinjstvu bio slabog zdravlja, lekari su mu preporučili da se bavi fizičkim vežbama. Tako se rodila njegova ljubav prema vežbanju i zdravom životu.

Bavio se pitanjima telesnog i estetskog vežbanja. Pokretač je i osnivač sokolstva. Prvo Sokolsko društvo osnovao je u Pragu 16. februara 1862. Kao sledbenik češkog pedagoga Jana Komenskog (1592 — 1670) u sokolski sistem je uneo ritmičke i simbilčke kao i masovne vežbe (vežbač je često bio podređen vežbi, a ne vežba potrebi organizma).

Prvi sokolski slet 1882. godine, vodio je sam Tirš, a kao gosti bili su predstavnici sokolskih društava iz Slovenije i Hrvatske. Tiršov sistem vežbanja prihvatila su i jugoslovenska gimnastička društva. Taj sistem bio je i u programu gimnastike u školama Jugoslavije od 1920. do 1941. godine.

(M.Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA