Ko spasava nauku, a ko Teslu?

- Pitanje koje se postavlja je da li zemni ostaci Nikole Tesle treba da budu sahranjeni kao posmrtni ostaci svakog drugog čoveka ili ne, odnosno da li je primereno da se posmrtni ostaci Nikole Tesle čuvaju kao muzejski eksponat - izjavila direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović

  • 12

Pitanje sahrane posmrtnih ostataka Nikole Tesle nije naučno, već civilizacijsko, te pitanje odnosa našeg društva prema ovom velikanu, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović, navodeći da su argumenti onih koji se tome protive zapravo zamena teza.

Pitanje koje se postavlja je da li zemni ostaci Nikole Tesle treba da budu sahranjeni kao posmrtni ostaci svakog drugog čoveka ili ne, odnosno da li je primereno da se posmrtni ostaci Nikole Tesle čuvaju kao muzejski eksponat, navela je Mićović u izjavi dostavljenoj Tanjugu, povodom najavljenog premeštanja urne Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom velikanu u Hram Svetog Save.

Prema njenim rečima, ovo pitanje nema veze sa naukom, tako da je protivljenje sahrani uz slogan "spasimo nauku" potpuno neprimeren i predstavlja zamenu teza.

- Ko želi da spasi nauku neka vrši pritisak na državu da se više investiora u nauku, da se otvaraju naučni centri,da se pomažu univerziteti i naučni instituti - smatra Mićović.

Podržavam udeju o prenosu urne Nikole Tesle i sahrani njegovih zemnih ostataka, jer Teslino naučno delo pripada čovečanstvu, ali je on bio i Srbnin i naša zemlja treba da mu se oduži tako što će na miru da počiva na mestu koje ima poseban značaj za naš narod, rekla je Mićović.

Naučnici okupljeni u fejs grupi "Spasimo nauku" usprotivili su se najavljenom premeštanju urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle u Hram Svetog Save, tvrdeći da je reč o zloupotrebe velikog naučnika u svrhe kampanje.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije u tehničkom mandatu i privremenih organa Grada Beograda potpisali su sporazum kojim je predviđeno da posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle budu premešteni iz muzeja posvećenog tom velikanu u Beogradu u portu Hrama Svetog Save, gde će mu biti podignut i spomenik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hello

    3. mart 2014 | 12:17

    Urna ovog velikana stoji u njegovom muzeju.Ne znam sta je ispravno,ali smatram da treba da ostane tamo gde trenutno i stoji,jer je on bio naucnik,a ne pop.

  • Tito

    3. mart 2014 | 12:07

    Sahraniti ga kao coveka a cuvati uspomenu na njega kroz njegov lik

  • Nenad Trifunović

    3. mart 2014 | 13:11

    Očigledno je potrebno da se formira pokret koji će odbraniti najvećeg srpskog naučnika, sina pravoslavnog sveštenika, od takvih izroda kao što su ovi "branioci nauke". Sticajem nesrećnih okolnosti, u gadna komunjarska vremena, urna sa pepelom Nikole Tesle je privremeno smeštena, sa njegovom zaostavštinom, u muzej, gde joj ni po kakvim običajima i tradiciji našeg naroda, nije mesto. Trajno postavljanje urne u Hram Svetog Save je najveće priznanje kojim naš narod može da se oduži svom velikanu i za sva vremena ujedini dve najznačajnije ličnosti iz svoje istorije - SVETOG SAVU I NIKOLU TESLU. Oba ova naša velikana imaju i zajedničko to, da su dali ogroman doprinos u oba domena ljudskog života, i u duhovnom i u svetovnom. Moj otac, koji je bio teolog i kroz život vođen svetosavskom etikom, smatrao je, da je Nikola Tesla, čitavim svojim životom svedočio Jevađelje, jer je život posvetio svim ljudima, da im svojim izumima unapredi i olakša život u svim domenima. Uzimajući u obzir i visike etičke norme kojih se Nikola Tesla pridržavao, smatrao je, da je Nikola Tesla zaslužio da bude od Srpske pravoslavne crkve proglašen svecem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA