Muzej Nikole Tesle ostaje bez zgrade?

Među potraživanjima za povraćaj imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata stigla je i prijava naslednika industrijalca Đorđa Genčića, sa zahtevom da im se vrati zdanje u Krunskoj ulici u Beogradu, u kome se nalazi Muzej Nikole Tesle

  • 8

Naslednici Genčićeve vile u Krunskoj ulici u Beogradu podneli su zahtev za vraćanje imovine. Tako da će buduća gradska vlada osim o preseljenju urne Nikole Tesle morati da potraži i novu adresu za njegov muzej.

Među potraživanjima za povraćaj imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata, pri samom isteku roka, stigla je i prijava naslednika industrijalca Đorđa Genčića, ministra unutrašnjih poslova u vreme Aleksandra Obrenovića i vođe Majskog prevrata, sa zahtevom da im se vrati zdanje u Krunskoj ulici u Beogradu u kome se nalazi Muzej Nikole Tesle, piše Politika.

Za Agenciju za resitituciju ovaj zahtev je pravno "čist" i ne bi trebalo da postoje smetnje za vraćanje Genčićeve porodične kuće.

Direkror Agencije Dragiša Sekuliće očekuje da bi ceo proces mogao da bude završen za oko šest meseci, ali pod uslovom da sva dokumentacija bude ispravna i da se grad ne protivi.

Kako Politika nezvanično saznaje, uveliko se razmatra mogućnost za pronalaženje nove lokacije za muzej uz koji bi se nalazio i naučni park, jer je Genčićeva vila bila samo privremena adresa Tesline zaostavštine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    5. mart 2014 | 05:40

    Шта има град да се противи, кућа није градска већ Генчићева. "Отето проклето", узимали људима куће и мислили да ће проћи, а сад нек' врате и шта ту требају папири. Зна се коме је узето и ко су наследници, нема их стотину. Треба људима враћати све што је 'непоштено' узето. Ваљда је то све евидентирано, зна се.

  • Najprovokator

    5. mart 2014 | 07:37

    Ima država gde da izmesti muzej.Neka napravi muzej,pa država je...a čoveku neka vrate oteto..došla gologuzija i otimala..i meni ćete da vratite. .pa otimali iz čista mira,bez provere porekla imovine..vratite lepo to što ste oteli, a sada proverite poreklo imovine prvo sebi pa drugima..

  • jazo

    5. mart 2014 | 08:33

    Vratite nam oteto!!!Vratite nam poljoprivredno zemljiste koje ste nam oteli i dali tajkunima!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA