POSKUPELO VARANJE: Duplo veće cene bubica za ispite!

Prevare na ispitima su bile izazov svim generacijama. Kako se savremeno društvo i tehnologija razvila, zamena indeksa i "staromodne" puškice su postale prevaziđena tehnika i njihovo mesto su nesumnjivo zauzele bubice koje studentima nude skoro siguran put da polože maturu ili ispit na fakultetu bez učenja i truda

  • 12

Mnogi mladi koje čeka period ispitivanja u srednjim školama ili na fakultetima korisnici su "bubica".

 

Ovi mladi ljudi često izjavljuju da ih ne interesuje na koji način će završiti fakultet i koje će rezultate ostvariti na polju obrazovanja, jer diploma je diploma, a posao koji će obavljati će ionako učiti tek kada krenu da ga obavljaju.

 

Stanje je kritično jer dobar deo korisnika bubica pripada populaciji srednjoškolaca, a drugi deo korisnika su studenti.

 

Poslednja u nizu sramnih činjenica je da se oglasi preko kojih se iznajmljuju ovi uređaji nalaze gotovo svuda oko nas: na banderama oko obrazovnih ustanova, u autobusima, klupama po parkovima...

 

- Cene su bile uglavnom 10 evra, ali sada su skočile skoro kod svih i mogu da vam dam bubicu za 25 evra na jedan dan - kaže nam mladić koji je ostavio broj telefona na oglasu za bubice.

 

Na taj način se nesumnjivo pravi dobar biznis ali i sistematski "minira" sve za šta se zalažu ustanove obrazovanja.

 

 

Rezultati poslednjeg istraživanja su pokazali da većina anketiranih, njih 55%, nije nijednom koristilo bubicu, 19% anketiranih je odgovorilo da na fakultetu imaju ometače bubica i da iste ne funkcionišu, 17% anketiranih je samo jednom koristilo bubicu, dok 9% ispitanika tvrdi da bubicu koristi na svakom ispitu.

 

Cena iznajmljivanja bubica varira od njihovih karakteristika i performansi i iznosi oko 25 evra pa i više po danu. Kako pričamo o nivou prevare moramo istaći podatak da se cena bubica prosečnog kvaliteta kreće od 350 do 500 evra.

 

Napominjemo da se bubice ne mogu naći na slobodnom tržištu u našoj zemlji, već samo u specijalizovanim prodavnicama u inostranstvu.

 

U MUP-u tvrde da korišćenje bubica nije krivično delo kao i da svaka obrazovna ustanova bira način na koji će kazniti one koji se odluče da varaju na ispitima na ovaj način.

 

 

Na mnogim fakultetima, ova vrsta prevare se kažnjava zabranom izlaska na ispit u trajanju od 6 meseci, dok neki rigorozniji fakulteti u potpunosti isključuju studente iz svog nastavnog sistema.

 

Da li ćemo pasti pred izazovom koji nam se nameće na svakom koraku je pitanje naših moralnih normi. Takođe, podsećamo da korišćenjem ovih uređaja sebi činite "medveđu uslugu" odričući se obrazovanja i neosnovano se nazivajući akademskim građaninom Republike Srbije.

 

(M. Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gari DR

    8. mart 2014 | 21:30

    Pukao sam godinu jer nisam stavio bubicu,nemam pecat jos ali zato imam obraza

  • alexa

    8. mart 2014 | 22:29

    Imaju oni bubice u glavi, manje izlasci i sminkanje vise zagrevanje stolice kad ste se vec opredelili za to

  • Komsija

    9. mart 2014 | 09:02

    I onda treba da me leci doktor sa bubicom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA