Ako vozite auto na dizel, sipajte ovaj aditiv i neće vam se smrznuti gorivo

Dizel je kvalitetan u Srbiji ali je to vrsta goriva koja se na temperaturama nižim od četiri stepena ispod nule kristalizuje

  • 35

Brojni vlasnici automobila sa dizel motorom tokom lednih dana suočili su se sa smrzavanjem goriva zbog čega su besneli po društvenim mrežama na pumpadžije ubeđeni da im prodaju razređeno gorivo. Istina je, međutim, malo drugačija - dizel je kvalitetan u Srbiji ali je to vrsta goriva koja se na temperaturama nižim od četiri stepena ispod nule kristalizuje.

Toliko je hladno, da vozači ostaju na cedilu: Nekvalitetno gorivo se zaledi, evo kako da to izbegnete!

Važno, važno, važno: Brisači će se potpuno polomiti ako ovo uradite kad uključite auto (FOTO)

Kako se to ne bi dešavalo, predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić savetuje putem našeg portala vozače da u rezervoar sipaju aditiv.

- Ne postiji dizel gorivo u Srbiji koje nije kvalitetno. Stvar je u tome što to gorivo nije predviđeno za temperature od 25 stepeni ispod nule, pa bi vozači trebalo da dodaju kvalitetan aditiv za zimu u evro dizel, a ne da kupuju aditivizarana goriva. Svrha aditiva je upravo da se gorivo ne kristalizuje na temperaturama ispod deset stepeni ispod nule - kaže Rakić i dodaje da rezervoari često nisu dovoljno izolovani zbog čega se dizel kristalizuje, što se benzinu ne dešava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa njim se slažu i u auto-servisima, koji podsećaju na još jednu bitnu stavku.

- U dizelima zna da smrzne nafta, pa treba dodavati aditive u gorivo, a ne zaboravite da u rashladnom sistemu imate antifriz - kaže Slobodan Nikolić, vlasnik jednog auto-servisa u Beogradu.

Klasičan simptom i posledica smrzavanje goriva jeste nemogućnost da se upali auto, odnosno motor.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saleš

    10. januar 2017 | 20:17

    NIS laže! Kakovih -4? Postoji zimski i letnji dizel. Prema standardu EN590 kojeg su dužni da se pridržavaju -20c je minimalna tačka smrzavanja za zimski od novembra meseca do marta. Meni se zgusnuo NISov Ultra D na -8. Pola dana je auto bio u servisu dok nije očišćen parafin koji se izdvojio. Sramota kako nas varaju. Najskuplje gorivo a ujedno najlošije u EU.

  • Srbin

    10. januar 2017 | 20:32

    Hajde inda je kvalitetan dizel kako kazu. Nema im bude. Aditiv moze da sipa neko ko vozi 15 godina star dizel. Sta je sa novim automobilima kojibimaju senzore pistolja i u koji samo posebni DIZEL pustolj moze da sipa gorivo. Prema tome verujemo mi vama da je dizel kvalitetan, al vas molimo da nas ne pravite budalama. Cela Evropa vozi dizele i niko nema lroblema. Sta smo mi. Srbija ili Sibir

  • Sumadinac

    10. januar 2017 | 20:17

    Hahahahaha kvalitetno gorivo u srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA