Čuveni britanski list naveo 14 razloga zbog kojih vredi posetiti Beograd

Britanski Telegraf je juče objavio zanimljiv tekst o Srbiji i razlozima zašto treba posetiti našu zemlju

  • 8

Srbija obeleževa Dan državnosti, početak srpske revolucije 1804. godine i ovo je idealan trenutak da posetite srpsku prestonicu - piše britanski Telegraf.

Amerikanac ODLEPIO ZA SRBIJOM, njegova verenica preklinje: Ova muzika mora da prestane!

Za ovih 10 mesta u Srbiji sigurno niste čuli, a morate ih posetiti! (FOTO)

Vidno oduševljeni našom zemljom, a posebno Beogradom, naveli su samo neke od razloga zašto treba posetiti glavni grad.

Među glavnim razlozima posete je bogat noćni život, raznovrstan izbor restoran, tradicionalna hrana, brojni kulturno istorijski spomenici, Egzit i još mnogo toga...

1. Sa funtama možete mnogo

Srbija je u procesu ulaska u Evropsku uniju i još uvek koristi srpski dinar. Sve je jeftinije u odnosu na našu zemlju, uzivanje u raznim atrakcijama, karta za prevoz košta manje od 5 funti, a troškovi hrane i pića su takođe skromni.

2. Uživanje u noćnom životu

Foto: Tumblr.com Foto: Tumblr.com

Beograd ima reputaciju party-grada tokom cele godine. Na svakom ćošku možete uživati u pozitivnim vibracijama i pronaći muziku po svom ukusu.

U Beogradu se sluša sve od džeza do turbo folka. Naravno ljubitelji tehno, pop i ostalih vrsta muzike svakako će pronaći svoj kutak. Među popularnijim lokalima su Underground, Drugstore i Insomnia Cafe.

3. Zabava na splavovima

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

U letnjim mesecima možete uživati u najluđim zabavama na Beogradskim splavovima. Ima ih i na Savi i na Dunavu, a provod je zagarantovan.

4. Grad na dve reke

Foto: Petar Lazović Foto: Petar Lazović

Beograd je smešten na ušću dve reke, Save i Dunava, koje dele grad na dva dela, preko je Novi Beograd. Bogat je brojnim znamenitostima tako da sigurno nećete ostati razočarani.

5. Najveća pravoslavna crkva na svetu

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Crkva svetog Save na Vračaru je najveća crkvena građevina na svetu.

Izgradnja pravoslavne crkve je započeta 1935. godine, a koliko je zahtevan projekat najbolje govori činjenica da detalji unutrašnjosti crkve još nisu završeni, uključujući i mozaik.

6. Ćevapi

Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/my_amii Foto-ilustracija: Profimedia, Flickr/my_amii

Ćevapi, tradicionalno balkansko jelo od mlevenog mesa, servirano s lukom i kajmakom predstavlja izvrstan specijalitet koji morate probati.

7. Raznovrsni restorani

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Preporučujemo restoran Iguana, koji pruža prekrasan pogled na Savu, mesto gde bogati Beograđani uživaju u intimnim večerama u pratnji savremenog džeza.

Pored je i restoran Cantina de Frida čiju ponudu čine razonvrsna jela sa prostora Meksika, Južne Amerike, Španije i ostatka Mediterana. Možete uživati u kubanskoj muzici i neiscrpnoj listi koktela.

8. Supermarket Koncept Stor

Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image Foto-ilustracija: Profimedia/Caia Image

Supermakret Koncept Stor, oformljen 2008. godine, dizajniran u stilu socijalističke ere. Ogromni privredni i kulturni prostor koji u ponudi ima sve.

Tu možete naći hranu, piće, butike, salone lepote, sve u jednom. Posetioci mogu uživati u kafi ili točenom pivu, istražujući ultra hip modu, muziku, životni stil.

9. Kalemegdan

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To je veoma interesantna tvrđava, sagrađena za odbranu grada od Turaka. Nalazi se na brdu s pogledom na Savu i Dunav. Danas je jedan od omiljenijih parkova gde Beograđani uživaju u predivnom pogledu.

10. Kulturno-istorijski spomenici

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Okolni parkovi ne zaostaju mnogo za Kalemegdanom. Predivni vrtovi, elegantni spomenici istaknutih Srba, impresivan Vojni muzej i zoološki vrt, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

U širokoj ponudi nalaze se i brojni kulturni događaji, predstave, koncerti. Ako posetite Beograd, neizostavan je i obilazak buvljaka.

11. Pruga Beograd-Bar

Spektakularna železnica povezuje srpsku prestonicu sa jednom od najvećih luka u Crnoj gori.

Tokom putovanja od Beograda do Bara dok prelazite preko najviših svetskih vijadukata možeti uživati u pogledu na brda, planine, jezera. Karte nisu skupe, a mesto do prozora lako može biti vaše.

12. Raznolikost građevinske strukture

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Istorijska arhitektura Beograda je raznovrsna, možete videti stare tradicionalne građevine, one što su izgrađene u duhu komunizma, ima i izuzetaka, još postoje ruševine od NATO bombardovanja.

U Zemunu su kuće građene u Austro-Ugarskom stilu, dok je Skadarlija prava boemska četvrt u Starom gradu.

13. Titov grob

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Možete posetiti i Titov grob, a obavezno pogledajte i muzej sa Titovim poklonima, Kuću cveća, koja vam je sigurno poznata sa interneta kao "svetilište" komunističkom lideru Jugoslavije.

14. Egzit

Foto: exitfest.org Foto: exitfest.org

Ako vam je još potreban neki razlog da posetite Srbiju, tu je Egzit, jedan od najpoznatijih evropskih muzičkih festivala. Počeo je kao politički protest nezadovoljnih studenata , a danas je u rangu sa svetskim festivalima.

Održava se svakog leta od 6. do 9. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, koji je na sat vremena vožnje od Beograda. Odličan razlog za posetu u letnjim mesecima. Ulaznice bez kampovanja 84 funte.

Postoji još mnogo razloga da posetite srpsku prestonicu, a na vama je da ih otkrijete!

(Telegraf.rs/The Telegraph)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vota

    16. februar 2017 | 16:47

    Kaze kalemegdan gradjen za odbranu grada od Turaka,a bio sam ubedjen da su ga Turci izgradili da sa brane od Srba.Ipak Englezima bi najprakticnije bilo da prosetaju Nemanjinom i KnezaMilosa da vide rucni rad Tonija Blera.

  • Kkjsshhsks

    16. februar 2017 | 17:06

    Kakve veze ima Egzit sa Beogradom:(

  • Dusan

    16. februar 2017 | 18:47

    I jos nesto :NIJEDAN MUZEJ NE RADI!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA