VREME JE VELIKOG POSTA: Da li srpski političari poštuju zabranu seksa?!

Post podrazumeva pročišćenje duše i tela, a nas je zanimalo koliko poste srpski političari. Pročitajte ko smatra da post pomaže "neobuzdanim duhovima", a ko da se treba uzdržavati od izazova tokom cele godine

  • 3

Pravoslavni vernici su od danas počeli sa šestonedeljnim postom, spremajući se za najradosiji hrišćanski praznik, rođenje Hristovo. Ali, ne poste samo obični građani i vernici, već i političari. Nas je zanimalo koliko su srpski političari disciplinovani, šta znaju o "očišćenju duše i tela, o postu kao temelju hrišćanskog puta spasenja" i koliko se zaista pridržavaju pravila posta.

Post predstavlja važno mesto u životu svakog pravoslavnog vernika, a on se prema tumačenju Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, sastoji u uzdržavanju od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih dela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta telesni i duhovni.

Razgovarani smo srpskim političarima koji su nam preneli njihov stav i navike tokom posta. Funkcioner naprednjaka, Zoran Babić, kaže da je on pravoslavni vernik i da posti svake srede i petka, tokom cele godine, ali da smatra da je mnogo značajnije kako se ponašamo, nego šta jedemo.

- Posna hrana spada i u kulturu ishrane, ali je od hrane važnije kako postupamo. Kaže lepo jedna izreka "da greh na usta ne ulazi, već da iz njega izlazi". Važno je da tokom cele godine radimo sve u skladu sa zakonom i propisima i ja se trudim da se tako i ponašam, kao i da delujem u interesu građana. Ja jesam vernik i smatram da treba da se odgovorno ponašamo i da treba da se suzdržavamo od izazova tokom cele godine, a ne samo tokom posta - rekao je Babić i dodao da je neka pravila posta jednostavno ponekad nemoguće poštovati.

- U skladu sa potrebama posla i današnjice nemoguće je suzdržavati se od interneta i kompjutera - dodao je funkcioner naprednjaka, ali kao ozbiljan čovek, nije želeo da odgovori na pitanje da li se prdržava i telesno-emotivnog zadovoljstva tokom posta. "To je moja stvar i neću vam na to odgovoriti".

Da je teško uskladiti poslovne aktivnosti sa pravilima posta tvrdi i funkcionerka socijalista Dijana Vukomanović, ali smatra da je post izuzetno koristan, posebno za "neobuzdane duhove".

- Ranije sam stalno postila, praktikovala sam post deset godina,  ali kako sam aktivna u politici i stalno na poslovnim putevima-sada je to gotovo neizvodljivo. Kada dođete u neku drugu zemlju morate da poštujete način na koji vas je dočekao domaćin, pa tako i ne možete da birate šta ćete da jedete. Ali, svakako da smatram da je post dobar i zdrav i za dušu i za telo, a pogotovu za neobuzdane duhove - tvrdi Vukomanovićeva.

Ni lider Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma ne posti ceo post, ali kaže da, ipak, poštuje sve verske praznike i da slavi Božić.

- Ja sam uvek postio i sada postim na Veliki petak. Jednom sam pokušao da postim ceo post i nakon dve nedelje se sasvim slučajno omrsim. Tada sam prekinuo. Nije da ne mogu da se suzdržim i da izdržim, ali jednostavno postim samo na Veliki petak. Ja nisam od onih političara koji su, naprasno, od 2000. godine postali pravoslavci koji poste na vodi. Što se njihovog posta na vodi tiče – uzmu praseću plećku i sednu na čamac da je gustiraju. Poštujem praznike i običaje, ali ne mogu da lažem-ne postim ceo post - iskreno će Palma, koji takođe nije želeo da nam odgovori na pitanje koje se tiče "intimnosti u braku tokom posta".

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    28. novembar 2014 | 14:38

    Ne.Oni nas i dalje...

  • M

    28. novembar 2014 | 14:44

    A ko poštuje?!

  • Student

    28. novembar 2014 | 15:26

    Intomnost ili ako hocete sex se ne brani kao ni bilo sta drugo,kao nesto sto ako (ne)uradis nece valjati.To je samo jedna od zivotnih stvari koje su u postu stvar dogovora o zajednickom ili licnom podvigu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA