U Srbiji struja 5 puta jeftinija nego u Danskoj! Zbog najniže moguće cene potrošnja otišla u nebesa

Zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka

  • 25

Domaćinstva u Srbiji imaju najnižu cenu električne energije u Evropi, a ne samo što je jeftinija u poređenju sa razvijenim evropskim državama, već je njena cena najpovoljnija i u odnosu na zemlje regiona.

Trošimo gotovo pet puta više struje od evropskog proseka (a očekujemo da nam bude jako jeftina)

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je recimo plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta jeftiniju struju u poređenju sa Belgijom.

Domaćinstva u Srbiji su trošila u proseku 385 kilovat-sati električne energije mesečno u periodu od januara do maja 2017. godine, a u proseku račun je iznosio 2.562 dinara bez uračunatih naknada i poreza, prema podacima Elektroprivrede Srbije.

- Prosečan mesečni račun domaćinstava za električnu energiju u Srbiji iznosi 3.501 dinar, kada se uračunaju naknada za obnovljive izvore energije, akciza, PDV i TV taksa - objašnjavaju u EPS-u.

U Srbiji je PDV za električnu energiju 20 odsto, a akciza je 7,5 odsto.

Naknada za povlašćene proizvođače električne energije iz obnovljivih izvora energije iznosi 0,093 dinara po kilovat-satu, a stavka u računu je i taksa za javni medijski servis od 150 dinara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia, Telegraf, Printskrin: Youtube/EcosVitez

Međutim, zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka, budući da oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog proseka.

- Ako se promene samo neke od navika u domaćinstvu i efikasno koriste električni uređaji, potrošnja električne energije može da se smanji i za 20 odsto - ističu u EPS-u.

Za kupce na garantovanom snabdevanju, odnosno za domaćinstva i firme koje troše manje od 30.000 kilovatčasa (kWh) godišnje, cenu električne energije odobrava Agencija za energetiku i poslednji put je promenjena 1. oktobra 2016. godine.

U skladu sa Metodologijom koju je propisala Agencija za energetiku, u vremenskom periodu od 30 dana, granice zelene zone potrošnje su do 350 kWh, plave zone od 351 kWh do 1.600 kWh, a crvene zona više od 1.600 kWh.

U zavisnosti od zone, odnosno potrošnje zavisi i cena po kilovat satu, a ona koja se obračunava u noćnoj tarifi je više puta niža od uobičajene dnevne.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • QoP

    10. avgust 2017 | 07:38

    U Danskoj plata veca 500x

  • savetodavac

    10. avgust 2017 | 07:39

    Koji je odnos zarada u Danskoj i Srbiji?

  • Eps

    10. avgust 2017 | 20:19

    Priprema tetena za poskupljenje struje.. Nije odavno poskupela.. A kad procitam da nas porede sa nekom zemljom koja je dalaeko iznad jedne Nemacke po pitanju svega.. Dobijem pritisak kako gospoda vredja inteligenciju..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA