Od čega žive Srbi na Kosovu i Metohiji: Čak 80% njih radi za istog gazdu

Institucije su opterećene prekomernim brojem zaposlenih, što ih čini manje efikasnim i produktivnim

  • 3

Više od 80 odsto stanovništva na severu Kosova živi od javnog sektora, a državni organi, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Republika Srbija zapošljavaju oko 12.000 radnika, navodi se u danas predstavljenom Istraživanju Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Veće plate u javnom sektoru: Vučić otkrio i za koliko

Istraživanje "Javne institucije i ustanove Republike Srbije na severu Kosova: Kakva nas budućnost čeka?", sprovedeno je od februara do avgusta i obuhvatilo je četiri opštine na severu Kosova - Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Severnu Kosovsku Mitrovicu, a rezultati pokazuju da su Srbi na severu u velikoj meri opstali zaslugom javnih institucija i ustanova čiji je osnivač Vlada Srbije.

Direktor InTER-a Dragiša Mijačić rekao je da je važno da se sistematski pristupi rešavanju problema srpskih institucija, kako bi se sačuvale one koje je moguće sačuvati.

- Institucije su opterećene prekomernim brojem zaposlenih, što ih čini manje efikasnim i produktivnim. Taj problem treba rešiti, jer nije održivo da 80 odsto stanovništa zavisi od javnog sektora. Mora da se radi na razvijanju privatnog sektora i ekonomskog okruženja - istakao je Mijačić.

Foto: Guliver/Sean Gallup/Getty Images

On je naveo da Institut na čijem je čelu podržava predlog predsednika Aleksandra Vučića o pokretanju unutrašnjeg dijaloga za rešavanje pitanja KiM.

- Kada je u pitanju KiM ne postoje laka rešenja. Sve što uradite može da se tumači kao odricanje, ali ne odričemo se Kosova ako racionalizujemo zaposlene. Oni se moraju više okretati privatnom sektoru, jer kada ne budu mogli da žive od javnog sektora, mogu da odluče da odu - smatra Mijačić.

Prema njegovim rečima, situcija u opštinama južno od Ibra još je alarmantnija, ali istraživanje zbog nedovoljno podataka nije obuhvatilo i institucije koje tamo funkcionišu.

Istraživačica Jasna Žarković navela je da su najznačajnije institucije za život Srba na Kosovu obrazovne, zdrastvene i socijalne.

- Oko 18.000 učenika i studenata pohađa 48 obrazovnih ustanova koji se finansiraju iz budžeta Srbije. Postoji devet zdrastvenih ustanova gde se leči oko 50.000 građana, a godišnje se podeli 8.328 penzija, dok Nacionalna služba za zapošljavanje opsluži oko 8.340 građana - navela je Žarković.

Ona je dodala da u pregovorima koji se vode u Briselu nije posvećeno dovoljno pažnje nalaženju institucionalano - pravnog rešenja za dalje funkcionisanje srpskih institucija na severu Kosova i da će se na rešenje ovog pitanja još čekati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    31. avgust 2017 | 14:38

    I po cemu se to razlikuje od ostaka Srbije?

  • Bože Pravde

    31. avgust 2017 | 14:02

    Namesto Velike srbije koju odnese jedna oluja koja je trebala biti samo gadni spuvanac eto ti Republike Kosova sa čak 95% albanaca a posle neki kažu da nema Boga i da nije pravedan. Šta reći nego hvala ti Bože pravde?

  • Mesečina

    1. septembar 2017 | 00:11

    Nacionalna služba za zapošljavanje "opsluži"8.340 gradjana?Čime???Pečatom u kartonu svaki 3. mesec?Težak posao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA