Za ista zanimanja, ista plata: Od Nove godine postojaće platni razredi

Oko 2.000 postojećih poslova biće svedeno na 870

  • 6

Uprkos tome što su mu se mnogi protivili, od nove godine stupa na snagu katalog radnih mesta u javnom sektoru. To znači da će ista zanimanja u različitim službama biti isto vrednovana, ali i da će oko 2.000 postojećih poslova biti svedeno na 870, saznaju "Novosti".

Vučić: Nemamo snage za platne razrede, izjednačiti plate u Beogradu i Vranju, značilo bi demonstracije do kraja života

Njegovim stupanjem na snagu 1. januara 2018. godine neće više biti prostora za zloupotrebu. Od oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom će taj broj radnih mesta biti smanjen na 870.

- Ovo je ogroman korak načinjen u pravcu reforme javne uprave, jer jedino sistemom koji svojim funkcionisanjem obezbeđuje pravednost, transparentnost i, posebno važnu iz ugla države, organizacionu i finansijsku upravljivost, možemo doprineti i boljem kvalitetu usluga prema građanima. Tu govorim o boljim zdravstvenim, obrazovnim, socijalnim, kulturnim i svim drugim javnim uslugama koje pruža država - kaže, za "Novosti", Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave.

Sada će biti popisani i grupisani svi poslovi u javnom sektoru.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Popis i klasifikacija radnih mesta je osnov za reformu platnog sistema kojoj je cilj uspostavljanje pravednog, transparentnog i upravljivog sistema Istovremeno, katalog i dosledna primena u praksi smanjiće disproporcije, tačnije ukinuće nepravedne odnose između plata za iste poslove u različitim sektorima - kažu u Ministarstvu.

Katalog radnih mesta u javnim službama sadrži popisana radna mesta iz kulture i informisanja, zdravstva, sporta, prosvete, turizma, socijalne zaštite, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja - OOSO (RFZO, CROSO, NZS, PIO), kao i još šest posebno izdvojenih institucija, kao što su Akreditaciono telo Srbije, Institut za standardizaciju, Fond solidarnosti, Pravosudna akademija, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Zavod za zaštitu prirode.

Foto-ilustracija: sxc.hu/CELALTEBER, Wikipedia/Alfred T. Palme, FreeDigitalPhotos/stockimages, AP/Tanjug

- Popisana su i tzv. generička radna mesta, koja predstavljaju najtipičnija i zajednička radna mesta za sve javne službe, odnosno ona koja su opšte prepoznatljiva i obuhvataju administrativne, pravne, kadrovske, finansijske, računovodstvene delatnosti, zatim informacione sisteme i tehnologije, transport i druge - ističu u Ministarstvu.

Poslodavci će nakon stupanja na snagu, moći da svojim aktima o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji upotpune naziv radnog mesta iz kataloga u cilju preciziranja određenog radnog mesta, a moći će da propišu i neke dodatne uslove u odnosu na uslove predviđene ovim dokumentom.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    6. septembar 2017 | 21:04

    A sta je sa platama!?....imamo najbednije i najmanje plate u evropi....dokle!?..sramota nevidjena!

  • Sofronije

    7. septembar 2017 | 00:22

    Da mi je znati kako će ove mangupe iz eps uterati u te platne razrede. Kod njih najobičniji

  • Aleksandar Bojic

    7. septembar 2017 | 01:16

    Samo sto ce mladi LJUDI da pobegnu iz Srbije..Ali Migranti i Kinezi ce da RADE I SRBIJU GRADE...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA