≫ 

Problem gasovoda Srbi rešavaju preko bratske Grčke: Ponudili se da budu vlasnici terminala za tečni prirodni gas

Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara gasa

  • 0

Grčka je ponudila Srbiji da učestvuje u izgradnji i bude vlasnik dela budućeg terminala za tečni prirodni gas, koji će se graditi u grčkoj luci Aleksandropolis.

Folić: Svi se ugledaju na Beograd, u njemu se danas mnogo kvalitetnije živi

To je 14,5 kilometara udaljeno od delte Marice, na samo 30 kilometara od granice sa Turskom i oko 300 kilometara od Soluna.

Kako navodi list u izdanju od utorka, Grci nude da Srbija bude vlasnik 20 odsto terminala, koliko bi imali i DEPA (Grčka gasna kompanija) i BEH (Bugarski energetski holding), dok bi ostatak dobile privatne kompanije.

Tečni prirodni gas bi se do luke Aleksandropolis dopremao brodovima, zatim transportovao do 17,6 kilometara udaljenog terminala gde bi se prevodio u gasovito stanje i tako transportovao dalje.

Predviđeno je da kapacitet skladišta bude 170.000 kubnih metara s godišnjim protokom od čak 6,1 milijardu kubnih metara gasa.

Od tog terminala gasovod vodi do grčkog Komotinija, odakle kreću cevi do bugarske Stare Zagore, a odatle do Dimitrovgrada, i dalje do Niša, gde bismo mi izgradili naš terminal.

Srbija bi, dodaje list, mogla da računa na povlačenje sredstava iz evropskih grantova, dakle bespovratnih, finansijskih sredstava, jer se taj projekat podudara sa zaključcima Evropskog projekta o zajedničkim interesima, što je jedan od prioriteta razvoja energetskog infrastrukturnog projekta EU koji je već ranije usaglašen sa Grčkom i Bugarskom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA