Veće plate u javnom sektoru! Evo koliko će porasti primanja zaposlenih u vojsci, policiji, zdravstvu i prosveti!

Povišici od tri odsto mogu da se nadaju i druge kategorije radnika

  • 3

Zaposleni u javnom sektoru mogu da očekuju da će im od 1. januara sledeće godine plate biti veće u proseku za oko pet odsto, piše današnji "Blic", pozivajući se na izvore bliske Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Lončar najavio: Najveće povećanje plata u zdravstvu, besplatni pregledi i za one bez knjižice

Sagovornik "Blica" napominje da je još rano da se iznosi konačna računica, ali da je najrealnije da će plate vojske, policije, lekara i prosvetnih radnika imati najveći rast, od šest ili sedam odsto.

Zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, u ustanovama kulture i pravosuđu mogu očekivati povišicu oko tri osto.

Kako objašnjava, sadašnje kalkulacije porasta plata u javnom sektoru za sledeću godinu su "probne".

- Tačan iznos plata i penzija i njihovo povećanje u 2018. biće poznati kada MMF dođe u poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom, a to je 26. oktobra. Sada slede tehnički razgovori sa MMF u kojima se pretresa pstanje u budžetu i prave planovi za sledeću godinu - naveo je izvor.

Kako dodaje, tek u oktobru radiće se na konačnoj verziji budžeta za 2018. godinu.

Foto: Profimedia/ Wavebreak

Sutra se očekuje dolazak tehničke misije MMF-a u Beograd, dok u redovnu osmu reviziju aranžmana dolazi u oktobru.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je prošle nedelje da je izvesno da će biti povećanja plata i penzija, i da se trenutno pažljivo računa koliko će to povećanje iznositi.

I prema nedavnoj proceni šefa Kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijana Sose, biće prostora za povećanje plata i penzija. Sosa, međutim, nije mogao da prognozira za koliko procenata.

- Povećanje plata u javnom sektoru i penzija koje je najavila Vlada Srbije biće razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda i srpskih zvaničnika - rekao prošle nedelje Sosa.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Пацифиста

    12. septembar 2017 | 10:20

    Скинули су плате за 10% и сад да подигну ту смањену плату за 10% то није она стара плата а камоли са овим повећањем од 6% .

  • Sanja Savic

    12. septembar 2017 | 09:49

    Kakva povećanja, kad smo uvek na istom. Cene života rastu, mnogo više nego što je povećanje i kako nam je bolje. Vrtimo se u krug, cene idu stalno na gore o čemu, kako nam je bolje?! Što to neko javno nepita, da li vide taj odnos cena i povećanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA