Prošlo je leto, bliži se Nova godina, da li sada treba kupiti ili prodati evre?

Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 3,5 odsto i pod pritiscima je u pravcu aprecijacije, odnosno raste njegova tržišna vrednost, ali NBS obuzdava nestabilnost na tržištu

  • 5

Šta raditi sa evrima koje smo uštedeli? Kupiti ili prodati - večita je dilema. Sudeći po analizama stručnjaka, najbolje je da do Nove godine ne preduzimate ništa jer time ne rizikujete da izgubite. Ako već možete, kupite neke evre, nećete ništa da izgubite.

Pamtićemo 25. avgust 2017! Dinar je danas najjači od početka godine

Evo zašto zdravoj srpskoj privredi ne odgovara jačanje dinara u odnosu na evro

Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 3,5 odsto i pod pritiscima je u pravcu aprecijacije, odnosno raste njegova tržišna vrednost, ali NBS obuzdava nestabilnost na tržištu, tvrde iz Istraživačkog tima Erste grupe.

- Po našem mišljenju, dinar podržavaju poboljšani osnovni fiskalni indikatori, intenzivnije kreditiranje u dinarima (koje je delom rezultat strategije dinarizacije) i jači prilivi kapitala. NBS je od početka godine često intervenisala na tržištu i na strani kupovine i na strani prodaje (zbog sezonskog slabljenja dinara u prvom kvartalu 2017. godine). Tačnije, NBS je kupila 960 miliona evra i prodala 345 miliona evra. S druge strane, povećanje uvoza podržano domaćom tražnjom i sezonski faktori u poslednjem kvartalu godine igraće ključnu ulogu na suprotnoj strani. Predviđamo da će kurs dinara prema evru ostati uglavnom stabilan, u zoni od oko 120-121 dinar za evro - naglašavaju analitičari Erste grupe.

Printskrin: Youtube / Istinomer

Ekonomista Aleksandar Stevanović je nešto oprezniji kod ovih prognoza.

- Jačanje od 6% u skorijem periodu deluje nam kao neverovatna oscilacija, a nije jer ne prevazilazi okvire +3%, -3%. To znači da smo se navikli na stabilnu valutu. Ne mogu da tvrdim šta će biti sa dinarom do kraja godine, ali šta god da bude neće biti drastično - kaže Stevanović.

Prema rečima profesora Ekonomskog fakulteta Ljubodraga Savića, svake godine u decembru dolazi do slabljenja domaće valute i jačanja evra usled većih plaćanja od strane države. Preduzeća, kako kaže, više kupuju devize kako bi platili sirovine i opremu, pa potražnja utiče na njihov rast.

- Kurs zavisi od mnogih dmaćih faktora, ali i kretanje dolara, ali na osnovu dosadašnjeg iskustva, možemo da očekujemo slabljenje dinara - smatra Savić.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KGB

    22. septembar 2017 | 19:50

    Ja nisam nista opljackao da bih imao eura,nemam ni za hleba,tuzna Srbijo,sve si mi uzela.

  • Damir

    22. septembar 2017 | 20:17

    Bas Lepo ucite narod,sramota,jel ovo Srbija,kakav evro,radim samo sa dinarima,a koje dozvolio narodu uopste da naplacuje stanarine u stranoj valuti I to bez poreza

  • DARKO 100%

    22. septembar 2017 | 19:35

    Nemam ni u levom ni u desnom dzepu 💸tako da nemam tih problema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA