≫ 

Najveća internet prodavnica, kompanija Alibaba stiže u Srbiju

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta

  • 1

Zainteresovanost najveće kineske internet prodavnice Alibaba za otvaranje logističkog centra u Srbiji je jedinstvena prilika za našu zemlju, kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Alibaba će biti peta sila sveta, već sada je veća od Švedske i Norveške: Evo koliko će zarađivati

- Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju, ne samo  u saradnji sa najvećom internet kompanijom kao što je Alibaba, već i u razvoju logističkog distributivnog centra i da bude za ovaj deo Evrope glavna fokalna tačka, već da pored toga razvijemo i neke druge digitalne platforme - rekla je Matić za RTS.

Ona je pojasnila da bi to mogle da budu digitalne platforme za elektronsku trgovinu, ali i za onlajn turizam, jer Alibaba ima platformu i za onlajn turizam, što je malo poznato.

U Srbiji već nekoliko dana boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomuinikacija imali skup "Informatički put svile za informacionu povezanost".

Matić kaže da je usaglašeno da se radi na četiri prioritetne oblasti, elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pameti gradovi.

- Od ove četiri oblasti, Alibaba može da bude partner u tri, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama - naglasila je ona.

Osim Alibabe u Srbiji je juče bilo još jedanaest kineskih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama koji su razgovarali sa srpskim privrednicima.

Foto: Promo

- Pre Srbije bili su u Češkoj i Mađarskoj gde su ispitivali tržište. Želeli da vide kakve uslove država daje, kroz povoljniju investicionu klimu - naglasila je Matić.

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta.

Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe, da se formira baza projekata, zatim da se formira međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovano partner biti Niš.

Matić je pojasnila da je kineska Nacionalna komisija za reformu i razvoj telo koje donosi sve strateške odluke kada je u pitanju ulaganje u bilo koju oblast, ali i da kooordiniraju radom svih ministarstva i podnose izveštaj premijeru.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar V.

    28. septembar 2017 | 10:54

    Iako mi se ne sviđa ti što će da nam kradu pare, sviđa mi se to što ću onda moći da kupim osnovne stvari što ne mogu u ovoj propaloj državi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA