≫ 

Ima para, ali je pitanje kako će biti raspodeljene: Evo šta su rekli stručnjaci povodom povećanja plata i penzija

U Ministarstvu finansija su istakli da se precizne brojke o povećanju još uvek ne znaju, sve dok se ne završi osma revizija aranžmana sa MMF-om

  • 2

Ukoliko plate budu veće za 10 odsto, a penzije za 5, ukupni rashodi povećaće se za oko 55 milijardi dinara, prenosi Politika.

Od 1. januara veće plate i penzije: Zaposlenima 5.000 više, a evo koliko će dobiti penzioneri

Da u budžetu ima para složili su se i ministar finansija Dušan Vujović, MMF, Fiskalni savet i ekonomisti. Ono oko čega još nema saglasnosti jeste koliko će to povećanje biti.

U Ministarstvu finansija su istakli da se precizne brojke o povećanju još uvek ne znaju, sve dok se ne završi osma revizija aranžmana sa MMF-om, koja je planirana za kraj oktobra.

Tada će biti postavljeni i okviri za potrošnju u 2018. godini.

Ono što se za sada zna jeste da je budžet u dobrom stanju, pitanje je samo na koji način će biti potrošen i da li će sve otići na plate i penzije.

Autori "Kvartalanog monitora" , publikacije koju izdaje Ekonomski fakultet, procenili su da će budžet za ovu godinu biti u plusu za 20 do 30 milijardi, ali imajući u vidu, da su planirani izdaci za jednokratnu pomoć penzionerima u iznos od 5.000 dinara, to će rashode u ovoj godini povećati na 8, 5 milijardi dinara, što će smanjiti budžet na 15 do 25 milijardi dinara.

Foto: Telegraf

Sa planiranim pivećanjem plata i penzija, budžet u državnoj kasi će sledeće godine biti u deficitu za 55 milijardi dinara.

Preporuka ekonomista, ali i MMF-a je da povišice ne budu veće od 5-6  posto.

Od toga, za sada definitivno nema ništa, iako je svojevremeno predlagano da važenje ovog propisa bude ograničeno do kraja godine.

Umesto toga, penzioneri u najboljem slučaju mogu da prime, kako se licitira poslednjih dana, jednokratnu pomoć od pet do šest hiljada dinara (koja im ne ulazi u osnovicu za obračun penzija) i povećanje od pet odsto.

O vraćanju razlike umanjenih penzija od 2014. niko više ne govori, a PUPS s druge strane, u svom saopštenju, predlaže vlastima u Beogradu takozvanu 13 penziju za najsiromašnije u prestonici.

Daljinac

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA