Kupovina automobila ne mora biti veliki izdatak u kućnom budžetu

Da li kupiti nov ili polovan automobil? Večna je dilema kupaca koji imaju mogućnost takvog izbora

  • 0
Foto: Profimedia

U pitanju je individualna odluka jer ima onih koji, iako imaju novca, nemaju nameru da kupe nov automobil, kao što ima i onih koji neće da rizikuju i kupiće isključivo nov automobil, skromnije klase i kvaliteta, iako znaju da za isti novac mogu kupiti po karakteristikama i performansama kvalitetniji polovan automobil.

Za početak, ono oko čega se svi slažu je da je kupovina novog automobila dugoročno gledano isplativija, posebno ako prelazite godišnje više od 30.000 km. Nov auto sa sobom nosi garanciju, u proseku punih 5 godina i predstavlja racionalniju kupovinu, ukoliko planirate da auto zadržite bar 6-7 godina ili da pređete 150 000 km. Međutim, ne može svako da odvoji dovoljnu količinu novca da kupi nov auto, a i ne mora, jer za manje od polovine cene prosečnog novog automobila možete kupiti polovno vozilo staro tri, četiri ili pet godina (sasvim dovoljno godina da mu padne cena, ali ne i kvalitet) koje je veće, ima bolju opremu i tehničke karakteristike.

Foto: Profimedia

Naravno, kupovina polovnog automobila sa sobom nosi uvek puno rizika. Osim činjenice da vozite auto koji je već neko drugi vozio ponekad morate odvojiti i dodatna sredstva za zamenu potrošnog materijala. Važno je pre kupovine proveriti njegovo stanje jer ne možete sa sigurnošću znati koliko pažnje poklonjeno automobilu, kako je održavan i na koji način ga je prethodni vlasnik vozio. Kao i da li se prilikom manjih ili većih popravki servisno osoblje pravilno ophodilo sa vozilom. Ni nov automobil nije apsolutno zaštićen od kvarova, ali za njega bar imate garanciju. Ono što će vam stručnjaci savetovati je da ako već planirate da kupite polovan auto, onda gledate automobile sa manjom pređenom kilometražom, jer ni 50.000 km vožnje po Srbiji nikako nije malo naprezanje za bilo koji model.

Dakle, nema apsolutnog pobednika u "sukobu" polovnog i novog automobila. Pobednik je kupac koji ima novca da kupi auto. A to može biti svako uz povoljan keš kredit. Sberbanka, na primer, ima Super keš kredite. Uz nominalnu kamatnu stopu već od 8,6%, efektivnu kamatnu stopu od 9,84% i otplatu na rate, kupovina automobila neće predstavljati udar na budžet. Primera radi, za vozilo čija je vrednost 1.200.000 dinara, mesečna rata kredita iznosi 17.830 dinara, dok je za vozilo vrednosti 600.000 dinara mesečna rata 8.885 dinara. Da biste aplicirali za kredit dovoljne su samo lična karta, overena administrativna zabrana, kao i izveštaj Kreditnog biroa, a zahtevi za Super keš kredite nemaju ni troškove obrade.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA