Prosvetari u Holandiji digli celu zemlju na noge: Bune se jer im je plata skoro 1.000 evra i traže povećanje!

Očekuje se da će biti zatvoreno oko 90 odsto svih osnovnih škola u zemlji

  • 2

Većina osnovnih škola u Holandiji danas će biti zatvorena, a više od milion dece će neočekivano imati slobodan dan, pošto su nastavnici stupili u masovan štrajk zahtevajući veće plate i bolje uslove rada.

Đorđe (64) je učitelj iz Grdelice, a predaje više od 4 decenije: Deca ga obožavaju, a sada je upisao doktorat!

350 jagodinskih učitelja putuje u Grčku da bi razmenili iskustva sa kolegama

Oko 90.000 nastavnika iz osnovnih škola učestvovaće u tek drugom po redu generalnom štrajku prosvetnih radnika od osamdesetih godina prošlog veka, prenosi agencija Rojters.

Očekuje se da će biti zatvoreno oko 90 odsto svih osnovnih škola u zemlji.

- Naše plate jedva da su povećane u proteklih deset godina, dok je posao postao sve teži", kaže 37-godišnji učitelj Bart Audenard. "Nešto sada mora da se učini, kako bi naš posao postao privlačniji i kako bi se sprečio veliki deficit nastavničkog osoblja narednih godina - dodao je on.

Nastavnici osnovnih škola, od kojih neke zastupaju sindikati, zahtevaju jednokratnu finansijsku injekciju države u iznosu od 1,4 milijarde evra radi usklađivanja njihovih plata sa primanjima kolega koji rade u srednjim školama. Oni u proseku zarađuju 20 posto manje od nastavnog osoblja u srednjim školama, pri čemu je njihova maksimalna zarada niža za oko 1.000 evra mesečno.

Štrajk nastavnika dolazi u vreme kada premijer Mark Rute pokušava da zaključi pregovore o koalicionoj vladi koji traju više od 200 dana, pri čemu je nastavnicima obećano blizu 800 miliona evra dodatnih sredstava iz budžeta.

- To nije dovoljno da se ispune zahtevi nastavnika koji su spremni da preduzmu dalje akcije. Nameravamo da štrajkujemo dva dana u novembru ako bude potrebno, i očekujem da se najmanje tri četvrtine svih škola ponovo priključe akciji - rekao je organizator štrajka Jan van der Ven.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeka

    5. oktobar 2017 | 16:16

    Koji nepismeni novinari,boze o cemu ti bulaznis?Prvo naslov a potom sadrzaj!ko je tebi dao diplomu ili nemas!strasno

  • Пера

    5. oktobar 2017 | 13:40

    Bas me briga za holandiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA