Kada bi se sakupio sav novac sveta, evo koliko bi bilo na toj gomili! Možda se iznenadite

Ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo novac, kad mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju "M0". Sve novčanice i sav sitniš sveta na jednoj hrpi danas bi imalo vrednost od 5.200 milijardi dolara

  • 6
Pun mesec, evri Foto-ilustracija: pixabay.com

Da li ste se ikada zapitali koliko ukupno ima novca na svetu? Odgovor nije sasvim jednostavan, jer se pod novčanim vrednostima danas podrazumeva nešto više pojmova od puke gotovine.

Globalni problem: Bogati imaju sve više novca - siromašni nikada manje

Svetska banka Srbiji daje 60 miliona evra: Evo na šta ćemo da ih potrošimo

Ono što nam prvo pada na pamet kad kažemo novac, kad mislimo na gotovinu, ekonomisti to nazivaju "M0". Sve novčanice i sav sitniš sveta na jednoj hrpi danas bi imalo vrednost od 5.200 milijardi dolara.

Sledi količina novca koji ekonomisti nazivaju "M1", a koju čini sva gotovine i plus sav novac koji se nalazi na svim računima svih banaka sveta. To je novac koji imate (ili nemate) u banci na računu, ali koji možete podići kad god poželite.

Takvog novca je u svetu čak četiri puta više od onog u novčanicama. Sve ukupno novac sveta u ovoj kategoriji iznosi 25.000 milijardi dolara.

Foto: Pixabay

Pod onime što ekonomisti nazivaju "M2" podrazumeva se sav iznos pod "M1" plus sva svetska mala, kratkoročno oročena štednja. Ovom kategorijom odlazimo još korak dalje i dolazimo do ukupnog iznosa od 60.000 milijardi dolara.

Na kraju imamo i kategoriju "M3" do koje se dolazi kad se "M2" dodaju sve dugoročno oročene vrednosti, institucionalni novac tržišnih fondova i sva druga tekuća ulaganja. Ovde je ukupni iznos 80.900 milijardi dolara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    14. oktobar 2017 | 15:38

    A samo Amerika duguje duplo od sveukupnog .

  • boki

    15. oktobar 2017 | 15:15

    Kad bi taj novac stigo u Srbiji,bio bi pokraden za godinu dana i ne bi se nikakav boljitak osetio kod obicnih ljudi.

  • Cika Velja

    14. oktobar 2017 | 14:30

    Po meni to sad izgleda taman,al kad krene da se trosi,bude malo?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA