Vučić danas sa predstavnicima MMF-a: Nastavlja se jak ekonomski napredak (FOTO)

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om

  • 25

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Misije Međunarodnog monetarnog fonda, povodom osme, završne revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom.

RUSI TVRDE: Amerika šalje novac PREKO KOSOVA za rušenje Vučića

Posle 7. novembra će biti poznato kakva će biti saradnja sa MMF-om

Tokom sastanka razgovaralo se o stanju javnih finansija, reformama javnih preduzeća i javnog sektora, okviru budžeta za 2018. godinu, kao i o uslovima za sklapanje novog aranžmana sa MMF-om, koji ne bi uključivao pozajmicu.

Predsednik Vučić i šef misije MMF Džejms Ruf naglasili su da je Srbija napravila ozbiljan posao tokom provođenja aranžmana sa MMF-om, a predsednik Vučić je izrazio nadu da će MMF ostati prisutan u Srbiji i po okončanju tekućeg aranžmana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Nastavlja se jak ekonomski napredak. Bez obzira na privremeno usporavanje prouzrokovano sušom, smetnjama u proizvodnji električne energije, predviđene ekonomske aktivnosti ostaju snažne, podržane jakim rastom izvoza, jačanjem potrošnje i ulaganjima. Uslovi tržišta rada nastavljaju da se poboljšavaju uz otvaranje novih radnih mesta u privatnom sektoru i značajnim padom nezaposlenosti. Projektujemo realni rast BDP-a od 2 posto u 2017. i 3,5 procenata u 2018. godini - istakli su predstavnici MMF-a, koji je predvodio Džejms Ruf.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Oni su naglasili i da se nastavlja značajan fiskalni učinak, koji je iznad očekivanog. Stopa javnog duga spustila se za više od 10 posto u odnosu na 2015. godinu kad je bila na vrhuncu.

Dogovoreni su i ključni parametri budžeta za 2018. godinu. Prioritet je da se očuvaju teško stečena fiskalna dostignuća, uz podršku inicijativama koje podstiču rast, kao što je uvećanje javnih investicija i smanjenje poreskih opterećenja na plate, za radnike sa niskim primanjima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundzic

Preostale strukturne nedostatke u javnom sektoru trebalo bi rešavati tako što će se u potpunosti primenjivati reformska agenda, a pozdravljena je nedavna privatizacija Galenike, kao i poboljšanja na listama za ocenu kvaliteta poslovnog okruženja, što će neminovno dovesti do rasta privatnog sektora. Tekući aranžman iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra ističe u februaru 2018. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovan

    7. novembar 2017 | 21:56

    Mislim da smo mi odlična referenca MMF-u. Pokazali smo svetu kako sa ovom organizacijom može da se postigne odličan rezultat.

  • Kosta

    7. novembar 2017 | 21:57

    Jedan ciklus sa MMF je završen. Samo stalno, ili opet sa njima, nastavljamo reforme. Ima još toga što treba završiti.

  • kiki

    7. novembar 2017 | 15:05

    Nasa zemlja zasluzuje podrsku od MMF koju ima i koja je pokazala jer je nasa zemlja pokazala veliki ekonomski napredak i uspeh kao i rezultate i rad u svim poljima i nasa vlada i nas predsednik pokazali su samo uspehe i napredak nase zemlje a to se ceni i postuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA