≫ 

Novčanice od 20 evra u Crnoj Gori dobro proverite: Masovna pojava falsifikata, ima i drugih evra koji su lažni! Evo koji su

Prema podacima Centralne banke, na tržištu Crne Gore više od 500 falsifikata. U opticaju najviše novčanica "lažnjaka" u apoenima od 20, 50 i 100 evra

  • 0

Za devet meseci ove godine službenici Centralne banke Crne Gore obradili su 528 komada falsifikovanih novčanica, ukupne vrednosti 41.540 evra, a najviše falsifikata bilo je u apoenima od 20, 50 i 100 evra. Ovu informaciju saopštili su iz vrha monetarne vlasti pišu Novosti.

Novčanice od 5,10, 20, 50, 100 i 500 evra: Šta mislite koje se najviše falsifikuju?

Zapaljeno vozilo iz pratnje Mila Đukanovića, troje povređeno u udesu (VIDEO)

Reklo bi se da je lako otkriti lažne novčanice u platnom prometu, jer u gotovo svakoj prodavnici postoje specijalizovani aparati kroz koje trgovci provuku novčanicu, i svetlosnim zrakom se očita da li je ona prava ili falsifikovana. Uprkos tome, izveštaj Centralne banke Crne Gore pokazuje da, ipak, mogu da se u platnom prometu provuku "lažnjaci".

Kada je reč o metalnim novčanicama, ni one nisu pošteđene falsifikovanja.

- Od početka godine nađeno je 4.011 komada falsifikovanih kovanica, i to onih od dva, jedan evro i 50 centi. Vrednost tako pronađenih lažnih kovanica je 7.760 evra - naveli su u Centralnoj banci i dodali da taj novac nije napravljen u Crnoj Gori.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ukazali su i na to da i građani mogu prepoznati lažne novčanice, dodirom, ili čak samim pogledom na novčanicu. Kažu, prepozna se kvalitet papira, uoči se kako svetlost prolazi kroz novčanicu. Na svakoj novčanici je i zaštitni žig i nit.

- S obzirom na sve ovo građani, ali i privredni subjekti koji primete ove falsifikate, o tome treba da obaveste Upravu policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Onda se utvrđuje u Trezoru Centralne banke da li su zaista u pitanju falsifikovane novčanice. Ako jesu, povlače se iz platnog prometa - naveli su iz monetarne vlasti.

Podsećamo, samo pre mesec i po pronađeno je u Kotoru 59 novčanica od 50 evra, ukupne vrednosti 3.000 evra.

Prošle godine u ovom periodu u Crnoj Gori otkriveno je 837 komada lažnih novčanica, ali tada se radilo o novčanicama od 20 i 50 evra, te o metalnim kovanicama od dva evra.

Foto-ilustracija: pixabay.com

STRANI FALSIFIKATORI

IZ Centralne banke saopštavaju da su u najvećem broju slučajeva falsifikati evra koji su otkriveni na teritoriji Crne Gore dobre izrade, ali da se njihova proizvodnja obavlja van države.

- Na novčanicama postoji veliki broj karakteristika zaštite, a svako odstupanje od njih treba da navede građane da prekontrolišu novac. Kontrola se može vršiti dodirom, poglednom i naginjanjem odnosno pomeranjem novčanice. Dodirom se oseća kvalitet papira i reljefna (intaglio) štampa, koja se nalazi na inicijalima Evropske centralne banke, arhitektonskom motivu, nominalnoj vrednosti - poručuju iz CBGC.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA