Srbija je pretrpela štetu veću od 5 milijardi evra: Uzrok su klimatske promene!

Više od 70 odsto gubitaka uzrokovano je sušom i visokim temperaturama, a poplave su u Srbiji su drugi po redu uzrok velikih šteta

  • 3

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas da je Srbija zbog klimatskih promena u periodu od 2000. do 2015. godine pretrpela štetu koja prelazi pet milijardi evra.

Biće još više toplotnih talasa i suša: Stručnjaci upozoravaju da nam tek slede PAKLENA LETA

Više od 70 odsto gubitaka uzrokovano je sušom i visokim temperaturama, a poplave su u Srbiji su drugi po redu uzrok velikih šteta, naveo je Trivan na plenarnom zasedanju Konferencije o promeni klime u Bonu.

On je zato izrazio spremnost i posvećenost Srbije međunarodnim i nacionalnim ciljevima u borbi protiv klimatskih promena, i merama i principima Sporazuma u Parizu kojem je Srbija pristupila u avgustu ove godine.

- Srbija je bila prva zemlja u regionu i među prvih deset zemalja sveta koje su dostavile svoj Nameravani nacionalni klimatski doprinos, i započela sa uspostavljanjem sistema za procenu sadašnjih i pripremu narednih nacionalnih ciljeva smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, utvrđivanjem dugoročnih ciljeva, i praćenjem i izveštavanjem o njihovom sprovođenju  - rekao je Trivan a saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je istakao da će planirana strategija borbe protiv klimatskih promena Srbije koja će biti usvojena 2019. godine omogućiti sprovođenje Nacionalnog plana ublažavanja posledica klimatskih promena, i definisati mere i sredstva za njegovu realizaciju.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

- Zakon o klimatskim promenama omogućiće praćenje i izveštavanje o sprovođenju strategije koje je u skladu sa ciljevima Pariskog sporazuma - naglasio je on.

Dodao je i da je Srbija država koja je već osetljiva na klimatske promene, i neophodan je rad na smanjenju rizika od prirodnih katastrofa uzrokovanih izmenjenim klimatskim uslovima.

Foto: Promo

Prioritet Srbije jeste izrada analize štete, kao i analiza dugoročnih investicija u oblasti prilagođavanja klimatskim promenama, i u tom smislu ministar Trivan je izrazio da očekuje podršku međunarodne zajednice, a posebno Zelenog klimatskog fonda.

- Verujem da će rezultati Konferencije o klimi COP 23 biti od suštinskog značaja ne samo za Srbiju, već i za druge zemlje, i svojim prisustvom izražavamo spremnost da pružimo doprinos uspehu u radu ove Konferencije -  zaključio je ministar.

Daljinac

(Telegraf.rs /Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    16. novembar 2017 | 17:08

    Pa da smo normalna zemlja imali bi sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zastitu.Zasto pametne zemlje ne pretrpe tolike gubitke?!

  • ATIMUS

    16. novembar 2017 | 18:59

    Najveća srpska šteta je kriminal koi polako ali sigurno efilasno nezaustavljivo gasi srpsku državu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA