≫ 

U Budimpešti će biti potpisan ugovor za izgradnju toplovoda, i to označava početak jednog novog poglavlja (FOTO)

On je istakao da će tako u narednih nekoliko godina moći da se ostvari taj višedecenijski san

  • 0

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će na samitu predsednika vlada u Budimpešti 27. novembra, u okviru mehanizma saradnje sa Kinom 16 plus 1, biti potpisan ugovor za izgradnju toplovoda između Obrenovca i Beograda.

Ljupki šumadijski gradić konačno dobija gas

- U ponedeljak ćemo potpisati ugovor kojim počinje izgadnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda. Konačno ćemo iskoristiti to što u neposrednoj blizini Beograda imamo najveću termoelektranu na Balkanu (TENT) i da možemo da iskoristimo deo njenog potencijala za grejanje stanova - rekao je Antić na drugoj Međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Balkan na Novom putu svile: bezbednosni izazovi i rizici unutra Inicijative 16 + 1".

On je istakao da će tako u narednih nekoliko godina moći da se ostvari taj višedecenijski san.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Antić je kazao da je za taj samitu u Budimpešti spreman veći broj ugovora i međudržavnih sporazuma.

Ministar je Tanjugu rekao da se očekuje potpisivanje komercijalog ugovora za izgradnju deonice Koridora 11 od Preljine do Požege, komercijalnog ugovora za deonicu pruge Novi Sad - Subotica u okviru projekta za modernuzaciju pruge Beograd - Budimpešta, kao i protokola o uslovima za izvoz goveđeg mesa u Kinu.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, Grada Beograda i Termoelektrane "Nikola Tesla" (TENT) potpisali su ranije sa kineskom kompanijom "Pauer konstrakšn korporejšn" (Power Construction Corporation of China) Memorandum o razumevanju za projekat izgradnje "toplodalekovoda" Obrenovac-Novi Beograd.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Korišćenjem tople vode iz TENT-a za grejanje Novog Beograda godišnje će se uštedeti 43 miliona evra na uvozu gasa koji koriste Beogradske toplane.

Toplovod je počeo da se gradi 1995. godine, a 1997. je izgradnja zaustavljena. Cevi su izvađene, a kanali zatrpani i 2002. godine od tog projekta se bilo odustalo.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA