≫ 

ČUDO U POŽEGI! Zima nam je pred vratima, sneg zabeleo Srbiju, a Rade Pejić tek sada bere svoje maline!

- Ova malina je veličine ''mikera'', ima dovoljan procenat šećera i suve materije, za razliku od ''polke'', koja je isto jesenja malina, ali nema to što ima "heritidž"

  • 0

Ovog leta zbog suše je berba maline završena znatno ranije, ali u pojedinim malinjacima u okolini Požege plodovi se i dalje uveliko beru.

Malinarima se crno piše i u 2018. godini: Preti žestok pad proizvodnje

Rade Pejić iz požeškog sela Zaselje malinu gaji na oko pet hektara, a većinu zasada čini sorta heritidž, koja u odnosu na vilamet stiže kasnije,a i manje je podložna virusima.

- Ova malina je veličine ''mikera'', ima dovoljan procenat šećera i suve materije, za razliku od ''polke'', koja je isto jesenja malina, ali nema to što ima ''heritidž'' - kaže Pejić.

Sezona berbe ''heritidža'' traje od maja do početka decembra, ne zamrzava se, već se sveža distribuira trgovinskim lancima.

Za ovom vrstom maline potražnja je velika, a cena je daleko veća u odnosu na druge sorte.

- Isplati se gajiti ovu malinu i mislim da ćemo proširivati zasade. Planiramo da je sadimo u plastenicima kako bismo produžili berbu i u decembru - rekao je Pejić.

Berba maline tokom jeseni dobra je prilika da sezonski radnici dodatno zarade. Radnici dnevno naberu oko 1.200 kilograma.

Foto: Profimedia/Alamy

- Isplati se, zaradimo negde oko 60.000 mesečno, nekad i više u zavisnosti koliko se radi. Malo je nezgodno zbog vrućine i hladnoće, ali preživi se sve - priča Mirjana Stanković iz Požege.

Sorta maline ''heritidž'' veoma je zastupljena na području Severne i Južne Amerike, ali se poslednjih godina zbog sve učestalijih i različitih zahteva tržišta, čak i u Čileu i Americi umesto te sorte sade ''miker'' od jednorodnih, a od dvorodnih čitave grupe", izjavio je Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo Čačak.

Procene su da se malina u Srbiji gaji na oko 14.000 hektara. Najzastupljenija je sorta ''vilamet'', a zatim ''miker'' i ''heritidž''.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA