SRBIJA IDE JAKO: Industrijska proizvodnja veća za 11,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek

U periodu januar-oktobar tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla za 3,5 posto na godišnjem nivou

  • 1

Industrijska proizvodnja u Srbiji porasla je u oktobru 2017. godine za 4,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u odnosu na prošlogodišnji prosek veća za 11,3 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Vlada Srbije usvojila budžet za 2018. godinu: Evo koliko će država zaraditi, a koliko će potrošiti

U periodu januar-oktobar tekuće godine, industrijska proizvodnja je porasla za 3,5 posto na godišnjem nivou, pri čemu je prerađivačka ostvarila rast od 6,8 procenata.

Najveći uticaj na rast industrije u oktobru u odnosu na isti mesec prošle godine imali su proizvodnja: hemikalija i hemijskih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, mašina i opreme i eksploatacija uglja.

Samo u oktobru 2017, proizvodnja u rudarstvu je povećana za 7,9 procenata, prerađivačka industrija je zabeležila rast od 6,1 odsto međugodišnje, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen pad od 3,4 odsto.

Foto: RTB Bor

Proizvodnja kapitalnih dobara je bila veća za 17 procenata, intermedijarnih proizvoda, osim energije za 6,7 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 odsto, a energije za 0,3 procenata.

Pad je registrovan kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,8 odsto).

Tokom deset meseci 2017. zaključno sa oktobrom, prerađivačka industrija je registrovala rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, rudarstvo rast od 2,4 posto, dok je u sektoru snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija zabeležen pad od 7,0 procenata.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA