Ukida se naplata rominga i kod nas? Uskoro poruke i internet u Evropi po istim cenama kao kod kuće

EU je za to trebalo deset godina...

  • 2

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće na samitu u Bugarskoj u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Još niže cene rominga u Crnoj Gori, BiH, Makedoniji i Srbiji

Gabrijel je za portal EURACTIV.com rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije, objavio je danas briselski portal.

Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće.

Foto: Tanjug / AP

Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe pre nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu.

- Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina ... Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna - kazala je Marija Gabrijel.

Evropska komesarka je za EURACTIV rekla i da će "veoma brzo" objaviti "još najmanje dva veoma konkretna pilot projekta" u oblasti digitalne politike na Zapadnom Balkanu ali nije precizirala o kojim je projektima ili kojoj zemlji reč.

Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su celu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika.

Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU.

Marija Gabrijel, bivša evroposlanica koja je postala komesarka za digitalnu politiku u julu, rekla je da je prvi put u julu predložila proširenje zabrane rominga na Zapadni Balkan.

Foto: Dušan Stojančević

Bugarska je "promovisanje digitalne politike EU na Zapadnom Balkanu kroz postepeno smanjenje naknada za roming i povećanje mogućnosti za širokopojasni internet" postavila medju prioritete budućeg predsedavanja EU.

Među prioritetima predsedavanja u oblasti digitalne politike biće i obrazovanje mladih i da obezbedi da članice odlučuju o nacrtima zakona EU o telekomunikacijama, sajber bezbednosti, autorskim pravima.

Portparol bugarskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da će plan da se ukine roming izmedju EU i Zapadnog Balkana "poboljšati povezanost na Balkanu, što će region učiniti stabilnijim i konkurentnijim".

Slični sporazumi u regionu "prvi su korak" ka proširenju sporazuma sa EU, dodao je portparol.

Bugarska i Makedonija u novembru su odlučile da smanje cene rominga potrošačima koji putuju između dve zemlje.

Prema bugarskom ministarstvu spoljnih poslova, to smanjenje cena stupiće na snagu u martu.

Bugarska će i sa Srbijom potpisati sporazum o smanjenju naknada za roming a o sličnim aranžmanima pregovara i sa Crnom Gorom i Albanijom, rekao je portparol bugarskog ministarstva.

Srbija, Crna Gora, BiH i Makedonija su se 2016. složile da od Telekom kompanija traže da smanje cene rominga za klijente koji putuju između te četiri zemlje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    6. decembar 2017 | 21:40

    Što njie moglo do sada ? Da li je vazduh ređi , pa treba manje energije za prenos veze ?

  • Ferrari909

    8. decembar 2017 | 20:45

    Pa što pričaš ako ne znate kad će biti....10 godina EU trebalo za to znači nama bar duplo ne vidim poentu članka uopšte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA