≫ 

Ekonomska saradnja Srbije i BiH bolja od političke: Otklonjeno nekoliko barijera u trgovini (FOTO) (VIDEO)

To svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto - rekao je Vučić

  • 69

Predstavnici Predsedništva Bosne i Hercegovine doputovali su danas u zvaničnu posetu Beogradu, gde ih je ispred Palate Srbija dočekao predsednik države Aleksandar Vučić.

GARDA I CRVENI TEPIH ZA PREDSEDNIŠTVO BiH: Sastanak Vučića sa Čovićem, Izetbegovićem i Ivanićem (FOTO)

Na sastanku delegacija dveju zemalja, bilo je reči i o spoljnotrgovinskoj razmeni između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih deset meseci je 1,424 milijarde evra, i ta razmena svake godine raste za 200 miliona evra, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šansa za Srpsku privredu: Izvešćemo Turcima bez carine 5.000 tona govedine, 500 tona mantija, ulje, boraniju i pasulj!

To, kako je rekao, svrstava BiH na mesto jednog od najvažnijih trgovinskih spoljnotrgovinskih partnera Srbije, kao i obrnuto.

- Naši ekonomski rezultati i saradnja Srbije i BiH su čak i iznad nivoa političkih odnosa, koje ne bih ocenio kao loše - rekao je Vučić na pres konferenciji nakon sastanka sa članovima Predsedništva BiH.

On je naznačio je da od poslednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Veća ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.

Foto: Tanjug/AP

Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mleka i mlečnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz Bosne u Srbiju.

Takođe, Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila predlog rešenja granice u vidu non-pejpera.

Po tome bi Srbija dobila HE "Zvornik" i HE "Bajina Bašta" u celini na teritoriji Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić novinarima.

Predstavnici Predsedništva BiH su, prema njegovim rečima, imali drugačiji predlog, pre u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Foto: Tanjug/AP

Takođe, predloženo je da dođe i do razmene teritorija kod Priboja i Ruda, "metar za metar".

- Nama je važna pruga Beograd - Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim - kazao je Vučić.

Prema Vučiću, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo - Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali pre svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

Video pogledajte:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radan

    6. decembar 2017 | 14:43

    To je samo mali korak ka saradnji, imamo još mnogo takvih da pređemo!

  • Ana

    6. decembar 2017 | 14:42

    Svaki dogovor ce doneti bolje nasim narodu nego svadje i nesuglasice.

  • Nada

    6. decembar 2017 | 14:56

    Uspesnom saradnjom unapredjujemo nase prijateljstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA