I Jorgovanka se oglasila povodom BITKOINA. Evo kako guvernerka NBS vidi ovu kriptovalutu

- Bitkoin nije opšte prihvaćeno sredstvo razmene - rekla je Tabaković na prvom okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine"

  • 7

Bitkoin je spekulativno sredstvo koje je neke ljude učinilo vrlo bogatima, ali se globalno dnevno njime u proseku obavi tri do pet puta manje transakcija nego, na primer, u platnom sistemu Narodne banke Srbije, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Srbija je na crnoj listi PORESKIH RAJEVA, a evo šta na to kaže guvernerka NBS

- Bitkoin niti je opšte prihvaćeno sredstvo razmene, niti je jedinica mere vrednosti robe i usluga, niti je čuvar te vrednosti - rekla je Tabaković na prvom BIZIT okruglom stolu "Prednosti i zamke e-trgovine", održanom u Srpskoj asocijaciji menadžera (SAM).

Foto: Pixabay.com

Nedavno istraživanje Evropske centralne banke (ECB) je, prema njenim rečima, pokazalo da se 80 procenata transakcija u EU trgovinama obavlja putem keša, u trenutku kada neke svetske sile najavljuju uvođenje digitalnog novca, kao deo geostrateškog pozicioniranja, kojim bi se prevazišlo preveliko oslanjanje na tzv. zapadne infrastrukture.

Osvrnuvši se na nedavno potpisani Memorandum o saradnji srpskog kartičnog sistema DinaCard i kineskog China UnionPay-a, guverner je navela da će Narodna banka Srbije dobiti bepslatnu tehnologiju za najsavremenija beskontaktna plaćanja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Dobijamo mogućnost da se nađemo u 160 zemalja gde je trenutno prisutan China UnionPay i otvaramo njima tržište da mogu ovde da dođu. To znači da je konkurencija jedino što nas podstiče da budemo bolji i da rastemo - izjavila je Tabaković.

Podsetila da je China UnionPay drži u svetu više od 50 procenata kartica, odnosno više od 6,5 milijardi izdatih kartica.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    6. decembar 2017 | 14:51

    Al' će da se češu oni koji kupuju maglu, dolar gubi poziciju pa su sada smislili kako opet preuzmu primat, gde su garancije, rezerve i što je najvažnije podloga za vrednost bitcoina.

  • Ludi Milojko

    6. decembar 2017 | 19:34

    Strucna je....zna sta prica,kao.

  • Amper

    8. decembar 2017 | 10:09

    Nova prevara bankarskog establišmenta. Obzirom da ne mogu više da štampaju dolare, izmislili su povlačenje gotovine iz opticaja i prelazak na kriptovalute. Obzirom da nisu utemeljene na vrednostima i oni su jedini vlasnici, sa njima mogu da manipulišu lakše nego sa papirnom valutom. To je kraj ionako ograničeno slobodnog sveta i početak teškog ropstva u kome će pritiskom dugmeta bankarski službenik paliti i gasiti živote robova na zemlji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA