Mapa Srbije sa jeftinom strujom: Kad da uključujete mašine i TA peći, koliko ćete uštedeti time za godinu dana

Osim poštovanja vremena niže tarife, troškove može da smanji i bolja izolacija

  • 7

Došla je zima, iako još uvek ne kalendarski, ali dovoljno da našim domovima bude potrebno dodatno zagrevanje. Onima koji se greju na centralno grejanje donekle je lakše jer imaju podjednake izdatke cele godine, dok oni koji se dogrevaju uz pomoć TA peći, klima uređaje, uljane radijatore ili kvarcnu peć, treba da izdvoje jednu dobru mesečnu platu samo za to.

Evo kako da za STAN OD 60 KVADRATA mesečno izdvojite najmanje za GREJANJE

U SUSRET GREJNOJ SEZONI: Evo koji je vid grejanja UBEDLJIVO NAJJEFTINIJI ove godine

Uz grejanje, češće uključujemo bojler jer se voda brže hladi, i ništa ređe mašinu za veš, koja je jedan od najvećih potrošača struje. Zato smo pitali nadležne kada je najbolje da uključujete električne uređaje, a da vas to najmanje košta.

Naime, doba primene niže tarife koji je usvojila Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) primenjuje se u zavisnosti od distributivnog područja u Srbiji i počinje između 22 i 24 sata i traje neprekidno osam sati.

Postoje tri različite tarife u zavisnosti od regiona. Konkretno, na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od 24 do 8 časova svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike.

Printskrin/Agencija za energetiku RS

Na području Vojvodine niža tarifa primenjuje se od 23 do 7 časova, a na području centralne Srbije od 22 do 6 sati.

U "Elektroprivredi Srbije" kažu da ako se uređaji uključuju tokom trajanja niže tarife, da je cena kilovat-sata jeftinija oko četiri puta nego da se koriste tokom više tarife.

Printskrin/Elektroprivreda Srbije

Međutim, kako objašnjava inženjer Nikola Nikolić koji radi na mnogim projektima iz oblasti obnovljivih izvora energije, neke uređaje moramo da koristimo duže od tih osam sati koliko traje jeftina tarifa.

Pixabay.com

- Za osam sati tokom trajanja niže tarife, veš mašina može da odradi ceo ciklus pranja, dok je kod TA peći često neophodno dogrevanje od sat do dva dnevno i preko dana tokom trajanja skuplje tarife. To, naravno, zavisi od veličine stana i izolacije, kao i kapaciteta TA peći - kaže Nikolić.

Ako se peć dopunjava samo dva sata dnevno tokom dnevne više tarife, godišnji troškovi grejanja na TA peći povećavaju se sa 47.800 dinara na 68.800 dinara, pokazuju podaci AERS-a.

Foto-montaža: Telegraf

U Agenciji za energetiku upozoravaju da će najveće troškove za grejanje imati domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje i propan butan gas. Prema njihovoj računici, oni za nabavku energenata ili energije moraju da izdvoje po 128 hiljada dinara.

U odnosu na prethodnu godinu, većina jediničnih cena je porasla od 1 do 9 odsto, dok je cena propan butan gasa viša za 14 odsto.

Svi navedeni troškovi će biti niži ukoliko su vam stan ili kuća bolje ili lošije izolovani, ukoliko grejete kraće ili duže vreme od ovde navedenih. Zato, ako ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    11. decembar 2017 | 22:01

    Kad bi vratili 2 sata dnevno jeftine tarife, To bi bilo spas. Tako je I U nemačkoj...

  • Ivan NBg

    11. decembar 2017 | 21:55

    Počeli su da nas pripremaju za visoke račune u januaru i februaru...

  • Deki

    11. decembar 2017 | 22:26

    A zasto u celoj zemlji nije od 22 do 6?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA