Požega ostala bez giganta: "Budimka" zvanično bankrotirala

Procena vrednosti nekadašnjeg požeškog giganta očekuje se do februara

  • 4

Stečaj koji je pokrenut u februaru prošle godine u požeškoj fabrici "Budimka" okončan je odlaskom ove firme u bankrot, piše Glas zapadne Srbije.

Ponovo radi Srpska fabrika stakla, 230 otpuštenih radnika se vraća u pogone: Stečaj je poništen

Od kad je proglašen stečaj, ova nekada uspešna fabrika nalazila se na raskrsnici između reorganizacije i bankrotstva.

Bankrot je ovoj firmi otvarao šansu da nađe novog kupca, međutim ta mogućnost odlagana je zbog bivšeg vlasnika ove fabrike, preduzeća "Pan komerc" iz Novog Sada. Oni su kao najveći poverilac, podneli plan reorganizacije firme, a onda ga više puta uređivali, što je odugovlačilo postupak.

Njihova ideja o reorganizaciji je konačno odbijena tako da je i zvanično 7. novembra ove godine proglašen bankrot.

- Rešenje o bankrotstvu doneto je 7. novembra ove godine i to rešenje je pravosnažno. Očekujem da se do Nove godine i formalno odredi ko će biti procenitelj i da se za mesec dana izvrši procena imovine koja ulazi u stečajnu masu a potom i prodaja - rekao je za Radio Požega stečajni sudija u postupku za Budimku Miljko Mićović.

Foto: Telegraf

Mićović je istakao da će se prodavati javnim nadmetanjem odnosno licitacijom u skladu sa Zakonom o stečaju i nacionalnim standardom broj 6 za prodaju imovine preduzeća koja su u stečaju.

- Znam da je i državi odnosno ministarstvu privrede i te kako stalo da se što pre to završi s obzirom na to da imaju niz preduzeća i organizacija koji su se javili kao zainteresovani kupci, među kojima su brojne firme iz inostranstva - kazao je Mićović.

Procena vrednosti nekadašnjeg požeškog giganta očekuje se do februara, a onda će se izaći i sa početnom cenom za prodaju. Sa druge strane potraživanja poverilaca su u iznosu od 1,3 milijarde dinara.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glaszapadnesrbije.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko PSG ex JSO

    15. decembar 2017 | 16:06

    Pa kako su uspeli sve sto je dobro i sto je bilo uspesno da dovedu do bankrota?.

  • Mag

    15. decembar 2017 | 19:44

    Tako treba, neće valjda neko da kupi dok ne propadnu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA