Odnosi sa Slovenijom sve bolji, trgovina rekordna

Slovenija je važan spoljnotrgovinski partner

  • 3

Srbija i Slovenija imaju dobre političke i ekonomske odnose koji godinama idu samo uzlaznom putanjom, a paralelno raste i broj slovenačkih investicija u Srbiji, kao i obim trgovine dve zemlje, izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

Srbi našli način brze i lake zarade: Svi ih traže, ima ih na svakom koraku, a cena ide i do 1.200 dinara po komadu!

Knežević je, u intervjuu za specijalno izdanje magazina "Diplomacy & Commerce" - "Slovenia in fokus", naveo da je Slovenija u grupi 10 najvećih stranih investitora u Srbiji, sa oko 400 investicija, vrednih više od milijardu evra, a gde je zaposleno oko 25.000 naših građana,

Slovenija je, naveo je ministar, važan spoljnotrgovinski partner, a u prošloj godini trgovinska razmena dve zemlje zabeležila je rekord i dostigla gotovo milijardu evra (910,8 miliona), saopštilo je Ministarstvo privrede.

- Za nas je takođe veoma važno i što imamo dobre političke odnose, što Slovenija kontinuirano podržava Srbiju na našem putu ka EU, jer je to osnov dobrih ekonomskih odnosa - rekao je Knežević.

Foto: Telegraf

Upitan šta koči veću saradnju srpske i slovenačke privrede u nastupu ka trećim tržištima, odgovara da ne bi trebalo da ima “kočnica” i upravo zbog toga je potpisan Memorandum o razumevanju 2013. godine.

- Verujem da ima prostora za bolju primenu onoga što je dogovoreno, kako bi unapredili saradnju kada je reč o zajedničkom nastupu ka trećim tržištima -rekao je srpski ministar privrede.

Kada je reč o daljem unapređenju institucionalnog okvira za saradnju, Knežević ističe da je u interesu, kako Srbije tako i Slovenije, da unapređuju saradnju u sektoru malih i srednjih preduzeća, pre svega zarad zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Ima prostora da više sarađujemo i kroz saradnju zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) sa Kinom. Kada je reč o prostoru za poboljšanje okvira privredne saradnje, uveren sam da ga treba tražiti u okvirima naše Mešovite komisije za ekonomsku saradnju - rekao je ministar Knežević.

Prema njegovim rečima, Mešovita komisija je formirana kao rezultat čestih poseta delegacija dveju zemalja na visokom nivou, a cilj joj je unapređenje institucionalnog pravnog okvira i podsticanje trgovinske razmene.

Prostor za unapređenje saradnje, kako je naveo, vidi i kroz zajedničke sednice dve Vlade, tradicionalni forum na Bledu...

- To su sve odlične prilike koje obe zemlje ne bi smele da ispuste - naveo je ministar Knežević.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA