≫ 

Srbi koji rade u Rusiji imaće pravo na penziju

Važnost ovog sporazuma potvrdio je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, i predsednica Saveta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Valentina Ivanovna Matvijenko

  • 3

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević potpisao je u Moskvi sa ruskim kolegom Maksimom Anatoljevičem Topilinom Sporazum o socijalnoj sigurnosti i naglasio da Srbija i Ruska Federacija zaslužuju ovakav sporazum, jer je neophodno da imaju dobre odnose u svim oblastima, pa i u ovoj.

Vučić oduševljen eksperimentom sa jazavičarem: Pas je živ i dobre volje (FOTO) (VIDEO)

- Sporazum o socijalnoj sigurnosti je od izuzetne važnosti za građane Republike Srbije koji žive i rade u Ruskoj Federaciji. Njegovim potpisivanjem svi naši državljani koji odlaze na rad u Rusiju, kao i građani Rusije koji dolaze na rad u Srbiju, mogu da ostvare pravo na penziju - rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da je jedan od prioriteta Vlade Srbije stvaranje boljih uslova života i rada njenih građana i da će se u skladu sa tim truditi da se svima obezbedi sigurnija i spokojnija budućnost.

Važnost ovog sporazuma potvrdio je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin, i predsednica Saveta Federacije Gornjeg doma Federalne skupštine Valentina Ivanovna Matvijenko.

Ministar Đorđević je istakao da je sa ministrom rada Topilinom, pored ostalog, razgovarao i o iskustvima, kao i o načinu stvaranja povoljnije demografske slike u Republici Srbiji, po uzoru na Rusiju.

Na potpisanom Sporazumu su dve delegacije radile još od 2010. godine. Prilikom prve posete ministra Topilina Beogradu, u novembru tekuće godine, ministar Đorđević je zajedno sa svojim timom i ruskim kolegama za mesec dana dogovorio potpisivanje do kraja ove godine, što je i ostvareno.

Foto: Tanjug / AP

- Imao sam posebnu želju da, kao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle nekoliko godina pregovora konačno stavim tačku na ovaj sporazum, jer je on veoma bitan za obe zemlje - to prilikom je rekao ministar Đorđević.

Ministar Đorđević je naglasio da bilateralnu saradnju sa Ruskom Federacijom odlikuju tradicionalno prijateljski odnosi i da je ova poseta Rusiji, kao i potpisivanje pomenutog sporazuma, nastavak dalje uspešne saradnje u oblasti rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja.

Sporazum o socijalnoj sigurnosti reguliše ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, i to pravo na starosnu, prevremenu starosnu penziju, invalidsku i porodičnu penziju, zatim, pravo na naknadu pogrebnih troškova, kao i pravo na davanja u slučaju povrede na radu i profesionalne bolesti.

Ovaj sporazum daje mogućnost licima, koja nemaju dovoljno staža osiguranja navršenog primenom svojih nacionalnih propisa, da ostvare pravo na penziju sabiranjem perioda osiguranja navršenih u obe države ugovornice.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Veoma je važno istaći da se za utvrđivanje prava na davanje u skladu sa odredbama ovog sporazuma uzima u obzir i staž osiguranja koji je, prema pravnim propisima strana ugovornica, navršen pre njegovog stupanja na snagu.

Ovaj sporazum primenjivaće se i na osigurane slučajeve nastale pre njegovog stupanja na snagu, što podrazumeva da će naši građani ostvariti pravo na penziju za godine rada još iz vremena SFRJ.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA