Stručnjaci najavili rast evra u 2018. godini, evo i za koliko

Trenutni nivo je nešto iznad 119 dinara za evro

  • 6

Dinar je od početka godine ojačao prema evru za 3,2 odsto, od aprila je čak počeo znajnije da jača, da bi dospeo trenutno na nešto iznad nivoa od 119 dinara za evro. Stručnjaci u Novoj godini predviđaju pomeranje dinara ka nivou od 121,5 dinara za evro.

Da li kupovati ili prodavati evre pred Novu godinu? Na čemu više može da se zaradi?

Istraživački tim Erste Grupe smatra da je dinar bio podržan osnovnim fiskalni indikatorima (porezi i javni rashodi), intenzivnijim kreditiranjem u dinarima (koje je delom rezultat strategije dinarizacije) i jačim prilivom kapitala. NBS je od početka godine često intervenisala na tržištu i na strani kupovine i na strani prodaje (zbog sezonskog slabljenja dinara u prvom kvartalu 2017. godine). Tačnije, NBS je kupila 1.310 miliona evra i prodala 570 miliona evra.

- Što se tiče budućih kretanja, očekujemo da će makroekonomski i fiskalni ambijent, postepeno povećanje priliva kapitala (i SDI i portfolio investicija) i

povećano dinarsko kreditiranje, i dalje podržavati dinar. S druge strane, na suprotnoj strani će ključnu ulogu igrati povećanje uvoza podržano domaćom tražnjom i sezonski faktori - kažu stručnjaci Erste Grupe.

Foto: Pixabay

Shodno tome, predviđaju da će kurs dinara prema evru ostati uglavnom stabilan u vrednosti od oko 119-120 dinar za evro, pri čemu je verovatniji gornji iznos do kraja godine, kojim će se upravljati povremenim intervencijama NBS.

- U 2018. godini predviđamo da će dinar postepeno da se pomera ka nivou od 121,5 dinara za evro.

U Inteza banci nisu želeli da daju procene budući da, kako kažu, na vrednost dinara utiče delovanje brojnih eksternih i internih faktora. Na opšte ekonomsko stanje zemlje, pa samim tim i kurs dinara, utiču spoljni činioci, a ovde pre svega misle na razvoj političkih događaja u evro zoni, SAD i Kini.

Istraživački tim Erste Grupe

- Što se tiče unutrašnjih faktora, uređivanjem domaće privrede i javnih finansija Vlada Republike Srbije šalje snažan signal stabilnosti stranim investitorima i ukoliko se nastavi trend njihovog interesovanja za kupovinu dinarskih obveznica Srbije, očuva postignuta makroekonomska stabilnost i fiskalna disciplina, te nastavi sprovođenje glavnih strukturnih reformi, za očekivati je da će domaća valuta zadržati relativnu stabilnost i tokom 2018. godine.

Daljinac

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miny swiss

    24. decembar 2017 | 14:45

    Kurs € drze Svajcarske Banke(vestacki),pitanje je samo vremena kada ce opet da drastcno padne,kao sto se desilo pre tri godine...

  • Dragoslav

    24. decembar 2017 | 15:21

    Evro treba da bude 150. Dinara

  • čarls bronson

    24. decembar 2017 | 19:40

    Ako se cene kod nas vezuju za evro , njegova vrednost bi trebala da bude oko 200,oo RSD .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA