Direktor "Srbijagasa" tvrdi: Gradićemo SRPSKI TOK

- Jačanjem naših gasnih kapaciteta mi možemo da se povežemo i uzimamo gas iz Azerbejdžana, "Južnog koridora", "Turskog toka" - objasnio je Dušan Bajatović

  • 7

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović kaže da Srbija jača svoje gasne kapacitete, kao i da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom.

Nikolić: Srbija će kao izvoznik gasa naplaćivati takse kao zemlja tranzita

Posle poziva predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u projekat "Turski tok", Bajatović za "Novosti" objašnjava da je pred Srbijom zadatak da izgradi i ojača svoju mrežu.

- Važno je da se sada sve radi po evropskim pravilima. Pojavili su se kupci, koji zahtevaju sve veće količine gasa, a naš transportni sistem je prilično skroman. U tom gasnom tepihu velika je rupa u jugoistočnoj Evropi. Nama je sada zadatak da izgradimo svoju mrežu i da je ojačamo, posebno kada zahtevi kupaca budu obavezujući - rekao je Bajatović.

On ističe da Srbija širi svoj transportni sistem, ali je potrebno i da Bugarska obezbedi svoju infrastrukturu.

- Jačanjem naših gasnih kapaciteta mi možemo da se povežemo i uzimamo gas iz Azerbejdžana, "Južnog koridora", "Turskog toka"... To su sve komercijalni ugovori, na osnovu kojih mi možemo da dobijemo kredit od banke i širimo svoju mrežu - priča Bajatović za "Novosti".

On dodaje da se sada ubrzano radi na interkonekciji od Niša, preko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Garant Evrope za taj posao je 40 miliona evra. Već smo ušli u poslove eksproprijacije. Onda mora da se gradi gasovod on Niša do Velike Plane, a kasnije Velika Plana - Batajnica. U planu je i interkonekcija sa Rumunijom, gde imamo samo osam kilometara. To je još jedan pravac snabdevanja od proizvođača, jer Rumuni imaju svoj gas. U Vojvodini je mreža prilično dobra. Imamo i vezu sa Mađarskom.

- Imamo šansu da postanemo energetsko čvorište, jer ćemo imati više pravaca snabdevanja, veće potrebe kupaca, a to znači bolju poziciju u pregovorima oko cene. Planiramo i interkonenciju prema Hrvatskoj i Republici Srpskoj. Sarajevo će morati da se snabdeva iz Srbije - rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, vrlo smo blizu dogovora da preduzeća iz hemijskog kompleksa od "Gasproma" dobiju gas po specijalnoj ceni.

Kaže da će za potrebe "Azotare" i MSK, gas biti tretiran kao sirovina, a ne kao energent, dok će jeftiniji gas ovim firmama omogućiti da prežive dok ne stignu strateški partneri i da se ne izgubi nijedno radno mesto, što je direktna posledica posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji, rekao je Bajatović.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je naglasio da je izuzetno važno što se međudržavnim sporazumima između Moskve i Beograda ruska strana obavezala da će isporučiti dovoljne količine gasa našoj zemlji.

- Na osnovu tog ugovora najveći proizvođač garantuje da će isporučiti potrebne količine gasa. Srbija je energetski sigurna. Između "Srbijagasa" i "Gasproma" nije obična komercijalna saradnja, to je strateško partnerstvo. Sada ćemo moći i da prodajemo ruski gas. Dosadašnji ugovor je precizirao nabavku 1,5 milijardi kubnih metara godišnje, sad smo podigli na dve milijarde - rekao je Bajatović za "Novosti".

Odgovarajući na pitanje zašto Srbija ne kupuje gas od drugih proizvođača, Bajatović kaže da "Gasprom" nikada nije rekao da ne kupujemo gas od drugih, već da je "Gasprom" najpovoljniji.

Foto: Profimedia/AFP

- Cene po kojima nabavljamo su u klasi regiona. Nemamo mi privilegiju, kada je cena u pitanju, ali imamo slobodu da uzimamo kad želimo i koliko želimo, a da pri tome ne plaćamo penale, bez dodatnih uslova i troškova. Nikad nam Rusi nisu naplatili nijedan penal zato što nabavke nisu išle po dogovoru -objašnjava Bajatović.

On navodi i da je dug za gas prema Rusiji , kako kaže, iznosio između 10 i 400 miliona dolara.

- Sada je na nuli. Ukupni dug "Srbijagasa" će dogodine pasti na oko sto miliona evra. U jednom momentu bio je 1,7 milijardi evra, a dugovali su nam 2,4 milijarde evra - zaključuje Bajatović.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nafta Gas

    26. decembar 2017 | 10:37

    Koliko je pametno da se zavisi samo o Ruskom gasu se vidi na primeru kad je Putin pretio da će zatvorit ventil a zašto se namesto ulaganja u povezivanje na Turski tok ne ulaže na istzraživanje bušotine po Srbiji da se ima svoj gas. Srpski mediji nisu pislai da su hrvati u moru oko Pule pre 2g stavili dve platforme i vade gas kažu dosta za celu Istru i sada imaju svoj gas 85% a ovo šta im fali uvoze i odustali su od velikih bušotina da ne unište more pa se tek traži i gas i nafta u Slavoniji gde već rade tri nove manje bušotine e tako se pametno ulažu pare a ne za povezivanje sa tuđim tokom...

  • Kiza

    26. decembar 2017 | 10:41

    Sta bi ja sve uradio da imam platu kao on

  • Biser

    26. decembar 2017 | 10:34

    Da bi gradio SRPSKI TOK moraš prvo da u tom toku imaš SRPSKI GAS!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA