≫ 

Godinu dana RTB-a Bor: Najvažnije izjave o rudniku budućnosti u poslednjih 365 dana

Direktor MMF-a u Srbiji pohvalio je javno napredak u poslovanju RTB-a i istakao da će sa zadovoljstvom pozvati investitore da ulažu u Bor

  • 0

Domaćinsko poslovanje RTB-a uticalo je na veće interesovanje stranih kompanija za saradnju sa njim, pa su 2017. kompaniju, sa predlogom za stratešku saradnju, posećivali Kinezi, Kanađani i Rusi.

"Puls" su mu, uz najviše domaće državnike, proveravale i delegacije visokih zvaničnika Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske unije, britanske i američke ambasade. Direktor MMF-a u Srbiji pohvalio je javno napredak u poslovanju RTB-a i istakao da će sa zadovoljstvom pozvati investitore da ulažu u Bor.

Pohvalivši poslovne rezultate RTB-a predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da borska kompanije "juri napred" i da će imati udeo u rastu BDP.

- Potrebni su nam i "Krivelj" i "Cerovo" jer podaci govore da je 50 ili tek nešto više od 50 procenata našeg koncentrata u topionici. To je ozbiljan problem jer na ostatku se uglavnom gube pare, ne zarađuju se. Zato je važno da imamo našu rudu i zbog bruto domaćeg proizvoda, ali i zbog toga da ne bismo gubili, već zarađivali veliki novac. Govorim o velikom novcu jer je cena bakra danas 6.750 dolara za tonu, a do pre samo tri-četiri godine bila je 4.600 dolara. To je ogromna razlika u ceni i danas se itekako isplati imati rudnike bakra.

- Po našim procenama cena bakra će rasti i do 7.000 dolara, možda čak dostigne i 7.300 po toni, a to nam otvara velike mogućnosti da ubrzamo ulaganja u "Cerovo", koje je za nas najvažnije, i kupimo dampere za "Krivelj". Moramo da se spremimo za trenutak kada cena bakra neće biti tako dobra, odnosno kada za dve, tri ili četiri godine bude  neuporedivo niža nego sada. Zato mi jesmo za suštinsku transformaciju, ali da vidimo kako u međuvremenu da povećamo proizvodnju. Država će sigurno pomagati – izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodavši da je RTB Bor najvažnija kompanija na istoku Srbije.

Foto: Promo/ RTB Bor

- RTB Bor uplaćuje ozbiljne pare u budžet Srbije i učestvuje u bruto društvenom proizvodu sa 0,8 odsto, tako da ne možemo više o ovom preduzeću govoriti kao o gubitašu - ovim rečima premijerka Srbije Ana Brnabić je na najslikovitiji način objasnila javnosti šta država misli o RTB-u Bor i njegovom poslovanju.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

RTB danas izuzetno dobro posluje, pa očekujemo da će ove godine ostvariti EBITDU od 70 miliona dolara. Ipak, svesni smo i da ti sjajni podaci o poslovanju ne treba da nas uspavaju, već moramo na vreme razmišljati o budućnosti RTB-a, pre svega o razvoju rudarstva i novom investicionom ciklusu u koji RTB treba da uđe. Naime, da bi "nahranio" ovu dobru i značajnu topionicu, RTB mora da ima adekvatnu rudarsku proizvodnju, a da bi je imao on treba da ulaže u opremu i otvori nove rudnike.

Reč je o investicijama koje su veće od 500 miliona dolara, reč je o ulaganjima za koje Srbija i RTB treba da traže partnera. Jer, nije logično, a nije ni moguće da država bude jedini investitor ovako važnog i značajnog projekta. Moramo da učinimo naše ukupno okruženje privlačnijim za ozbiljne investitore - rekao je ministar rudarstva Aleksandar Antić.

Foto: Služba RTB-a za odnose sa javnošću

RTB Bor je ozbiljna kompanija, sa ozbiljnim potencijalima koji nisu bili dovoljno aktivirani. Očekujemo da sa novim tržišnim uslovima to bude stabilno preduzeće. - Bor može da bude dobra akvizicija i razgovaramo sa nekoliko kineskih, ruskih i kanadskih firmi – izjavio je ministar privrede Goran Knežević.

Ozbiljni i pozitivni pomaci u poslovanju teško da bi bili ostvareni da u Boru nije završena kapitalna stvar – topionica i fabrika sumporne kiseline, nova metalurška postrojenja koja će biti u funkciji narednih 50 godina. Ostajem pri stavu koji sam rekao pre dve godine: da Blagoje nije bio direktor, to ne bi bilo završeno. Kada se sve strasti budu stišale, ovo će svima postati jasno. Naravno, kolateralni dobitnici nove topionice jesu građani Bora i meštani okolnih sela koji danas udišu čist vazduh – istakao je predsednik Upravnog odbora RTB-a Bor Nemanja Stevanović.

Foto: Promo/ RTB Bor

Raduje me što interesovanje za RTB Bor raste. Raste jer se, pored veće cene bakra na svetskom tržištu, povećava i proizvodnja u RTB-u Bor, a  svi potencijalni investitori to prate i znaju. RTB je stabilizovao poslovanje nakon požara u Fabrici sumporne kiseline, ali je činjenica da se bez kapitala, potrebnog za dalji razvoj rudarstva, rast proizvodnje i popunu topioničkih kapaciteta, kompanija ne može izdići na nivo kakav zaslužuje Srbija. Iako zainteresovana da poraste i učešće RTB-a Bor u bruto društvenom proizvodu, država nema novca da ulaže u otvaranje novih rudnika i povećanje proizvodnje, a nije ni praksa u svetu da ona ulaže u rudnike. Kapital možemo, zato, obezbediti samo promenom vlasničke strukture kompanije, pa se takva promena nameće kao neminovnost – rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da na licu mesta razgledamo kompaniju, njen rudnik i topionicu, i moram da kažem da sam impresioniran onim što sam video, naročito modernom tehnologijom koja se ovde koristi. I ranije smo razgovarali sa brojnim kompanijama, ali uvek o njihovim potencijalnim troškovima. Sada imamo priliku da govorimo o benefitu za RTB i pronađemo zainteresovane partnere koji će doći ovde i ulagati u kompaniju. Smatram da su mnogobrojne reforme o kojima smo razgovarali sa Vladom Srbije doprinele da se stvari ovde okrenu nabolje, jer je veoma važno da državne kompanije mogu da rade komercijalno, a bez pomoći vlade. To je jedini način da se omoguće dalje zapošljavanje, dobar prihod i napredak ekonomije u celom regionu. Mi ćemo, zato, rado pozvati buduće investitore da ulažu ovde i obezbede jaku budućnost za RTB Bor – rekao je šef misije MMF-a za Srbiju

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

.

Šef Kancelarije MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je da mu je drago što vidi da RTB Bor napreduje jer je to, kako je rekao, važno ne samo za kompaniju, već i za čitav region. – Nadam se da ćemo za par godina, kada budemo opet došli u Bor, imati priliku da vidimo kako investicije cvetaju – rekao je Sebastijan Sosa.

- Smatram da je RTB Bor od velike važnosti za Srbiju jer ona ima koristi od onoga što se ovde radi. Posebno mi se dopalo to što se vodi računa o okolini, jer je veoma teško voditi ovakvu kompaniju bez štetnog uticaja na životnu sredinu. Govorili ste o narednih 100 godina budućnosti kompanije, pa se nadam da ćete pronaći dobrog partnera sa kojim ćete, u njenu korist, moći da pronađete zajednički jezik. Želim vam svu sreću u pretvaranju onoga što vam je priroda dala – rudu bakra – u benefit za kompaniju i državu – istakao je direktor EBRD banke u Srbiji Daniel Berg.

- Impresionirani smo onim što se događa u rudarskoj industriji ovde, a posebno smo zahvalni RTB-u Bor jer smo oduševljeni novom tehnologijom koju primenjuje. Vlada Velike Britanije će sa zadovoljstvom pomagati projekte poput nove topionice u Boru, a sigurna sam i da britanska izvozno-razvojna banka može da ponudi bolje uslove kreditiranja od onih koje daje kanadska EDC bankarekla je Ros Lund iz Ministarstva za međunarodnu trgovinu Vlade Velike Britanije.

Foto: Promo/ RTB Bor

Uz poruku da je "lepo videti nove impulse u poslovanju" ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Denis Kif je u razgovoru sa menadžmentom kompanije istakao želju Velike Britanije za jačim bilateralnim odnosima sa Srbijom, pre svega na polju ekonomske saradnje, gde je rudarstvo prioritetna privredna grana. Ističući da je srećan što ima priliku da upozna borsku kompaniju i na licu mesta vidi kako ona radi, ambasador Denis Kif rekao je, a potom napisao i na Tviteru da je "prva poseta RTB-u Bor bila impresivna i da je imao priliku da se bolje upozna sa planovima za budućnost ovog važnog industrijskog giganta."

- Smatram da je prvi put kada je "Boru" kao davljeniku data mogućnost da dođe do vazduha, usvajanjem UPPR-a, on - prodisao! Danas RTB ima ozbiljne i pozitivne pomake u poslovanju i bitno je, a to indeksi i pokazuju, da "Bor" dobrano učestvuje u izvoznom bilansu ove zemlje. Indeksi još kažu da je 66,4% ukupne proizvodnje i prodaje izvoznog karaktera, pa je za RTB, ali i za državu strategija povećanja izvoza dobra stvar. Zato "Bor"mora da ima izvoznu orijentaciju i dalje i da neprestano radi na kvalitetu svojih proizvoda. A, pokazatelji govore da su proizvodi sa kojima RTB izlazi na tržište veoma kvalitetni – rekao je član Upravnog odbora RTB-a Dragan Đuranović.

Foto: Promo/ RTB Bor

Zadovoljni smo što vidimo veliko unapređenje kvaliteta vazduha jer to je, kao što znate, bio i primarni razlog što smo se uključili u projekat. Zato nam je veoma drago što njegova implementacija ide u dobrom pravcu - rekao je predstavnik EDC-a Najdžel Selig. Teri Braun, ekspert za oblast zaštite životne sredine, istakao je da ga posebno raduje činjenica što su zaposleni koji brinu o bezbednosti na radu i ekologiji promenili stavove nabolje. - Upravljanje opasnim otpadom sada je, u odnosu na našu poslednju posetu, znatno poboljšano – naglasio je nezavisni inženjer iz Amerike Teri Braun.

Evropska unija generalno nije zainteresovana za poslovanje firmi u Srbiji, ali zato njene interesne sfere jesu region, ljudi ili zaposleni u ovom regionu i, naravno, ekologija. RTB Bor je veliki i važan kompleks za ceo ovaj region i zbog toga sam došao da na licu mesta vidim i uverim se u to kako on radi. Tim pre što, kako čujem iz najrazličitijih izvora, neke stvari počinju da se pomeraju nabolje, a i sam premijer Vučić često pominje RTB Bor. Upravo pripremamo program koji je ove godine usmeren ka ekonomskom osnaživanju manje razvijenih regiona. Samim tim, Borski region je interesantan i ovde smo da vidimo da li ovde postoje mogućnosti za finansiranje nekog ekološkog projekta – rekao je Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Foto: Promo/ RTB Bor

Agencija raspolaže podacima o kvalitetu vazduha u Boru od 1976. godine i tek sada, 40 godina kasnije, imamo situaciju da je lokacija gde se trenutno nalazimo, koja je i reprezent za najuži, centralni deo grada, proglašena "lepoticom dana", odnosno ekološkom zvezdom poboljšanja stanja kvaliteta vazduha u Srbiji. U 2016. godini prvi put imamo situaciju da su godišnje koncentracije sumpor-dioksida ispod graničnih vrednosti. Ranije je, baš na osnovu tih vrednosti, Bor dobijao ocenu kvaliteta vazduha treće kategorije, dok je u izveštaju za 2016. godinu to grad sa kvalitetom vazduha prve kategorije – rekao je Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha u republičkoj Agenciji za zaštitu životne sredine.

Foto: Promo/ RTB Bor

Stekao sam utisak da menadžment RTB-a Bor ima izuzetnu kontrolu nad troškovima proizvodnje – rekao je Jinghe Chen predsednik Upravnog odbora kineske kompanije Zijin Mining Group.

Voditi rudarsku kompaniju sa prosečnim sadržajem bakra od 0,3 odsto, pa i nižim, veliki je uspeh i sposobnost – dodao je gospodin Chen, geolog po struci, obraćajući se Spaskovskom.

Tehnologija i kopovi koje smo videli ostavili su dubok utisak na nas. Zato se nadam da ćemo ostvariti uspešnu saradnju sa "Borom", na obostranu korist – rekao je Čen Ze Lu, generalni direktor "Hunan grupe za zlato".

RTB Bor je kompanija koja ima potencijal i uložila je velike napore da kroz stogodišnju tradiciju poslovanje podigne na visok nivo. Veoma smo zainteresovani za saradnju i partnerstvo sa borskom kompanijom. Sastanak sa menadžmentom bio je plodonosan, pa sa zadovoljstvom očekujem nastavak razgovora. "Mondoro" je prisutan u Srbiji od 2011. godine i izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovde izjavila je Predsednica Upravnog odbora ove kanadske kompanije Teodora Dečev.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA