Velika kazna za najpoznatije trgovce sportskom opremom u Srbiji

Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu (između prodavca i kupca) kojom se na nedozvoljen način utvrđuju cene i uslovi trgovine

  • 1

Komisija za zaštitu konkurencije izrekla je kazne za 15 učesnika na tržištima veleprodaje i maloprodaje sportske odeće, obuće i opreme, zbog sklapanja kupoprodajnih ugovora kojima se utvrđuju cene u daljoj prodaji, što predstavlja povredu konkurencije, saopštio je danas srpski tržišni regulator.

Da li ste spremni da vratite robu kupljenu preko interneta bez ikakvog obrazloženja?

Komisija je utvrdila da pojedine odredbe zaključenih ugovora predstavljaju obostrano usaglašenu obavezu (između prodavca i kupca) kojom se na nedozvoljen način utvrđuju cene i uslovi trgovine, navodi se u saopštenju.

U sklapanju takozvanih restriktivnih ugovora, pored društva "N Sport", učestvovali su: "Preduzeće Ðak", "Ofiče Shoes", "Planeta Sport", "Carvel", "Sportmarket", "Total Sport", "Sportiko", "Univers-Co", "Eurostar", "Trim doo Vrbas", "K..G…Fašhion", "Koelli", "STR Fokus" i Komision "Sport One".

Kako objašnjavaju iz Komisije, društvo "N Sport", kao prodavac, zaključivalo je sa ostalim učesnicima na tržištu ugovore o kupoprodaji koji su sadržali obavezu kupaca da se u daljoj prodaji pridržavaju minimalnih maloprodajnih cena koje određuje "N Sport".

Ova obaveza se naglašeno odnosila na robne marke Puma, Rušell Athletic, Sergio Tačihini, i druge. Takođe, ugovorima je bila predviđena zabrana akcijskih prodaja i drugih oblika povoljnije prodaje, bez prethodnog odobrenja prodavca - društva "N Sport".

Komisija je tim firmama izrekla kazne u ukupnom iznosu od 45,28 miliona dinara, pri čemu za "N Sport" u visini 16,5 miliona dinara, za "Preduzeće Ðak" 15,8 miliona, "Planetu Sport" 5,2 miliona, "Office Shoes" 2,7 miliona dinara....koje su dužni da uplate u budžet Republike Srbije u roku od šest meseci.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. decembar 2017 | 15:37

    Bas lepo,ukrades 100 miliona a vratis 15,super racunica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA